Tagliatelle z krewetkami, szałwią i czosnkiem na rukoli

Tagliatelle z krewetkami, szałwią i czosnkiem na rukoli

Mój ulubiony domowy fastfood – wystarczy usmażyć krewetki, bo makaron robi się sam 😛 Żeby było trochę „zdrowiej” dodaję szałwię (salvere łac. „leczyć” :P) i rukolę, która wprowadza smak goryczy i fajnie przełamuję łagodne usposobienie tagliatelle.

Wykonanie

  1. W osolonej wodzie ugotuj makaron.
  2. Pokrój czosnek na plasterki, zaś szalotkę drobno posiekaj.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i podsmaż chwilę cebulę z czosnkiem, dodaj krewetki i szałwię, wlej wino.
  4. Po dosłownie 3-4 minutach danie jest gotowe.
  5. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj z sosem masło.
  6. Na talerzach wyłóż rukolę, makaron i krewetki.
  7. Całość polej sosem, w którym się smażyły krewetki.
  8. A i wlej do dwóch kieliszków białe, wytrawne wino :p

Składniki

  • 2 garście makaronu tagliatelle
  • 2 garście rukoli
  • 20 krewetek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki szałwii (może być suszona)
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szklanki białego, wytrawnego wina

 

 

Dodaj komentarz