Tapenada, czyli aromatyczna pasta z czarnych oliwek z dodatkiem orzeszków piniowych i cytryny

Tapenada, czyli aromatyczna pasta z czarnych oliwek z dodatkiem orzeszków piniowych i cytryny

Aromatyczna i pożywna przekąska z południowej Europy. Ściślej rzecz ujmując to potrawa kuchni francuskiej, w której zakochałam się będąc w Grecji 🙂 Tradycyjna tapenada robiona jest z  oliwek (najczęściej czarnych), które połączone z oliwą, kaparami, czosnkiem, posiekanymi anchois  i przyprawami tworzą znakomitą pastę do pieczywa. W wersji uproszczonej można zrezygnować z orzeszków piniowych  lub migdałów, ewentualnie też z anchois, bo smak oliwek zdecydowanie dominować będzie w tapenadzie. Jeśli masz dostęp do sklepu ze śródziemnomorskimi produktami to polecam oliwki Kalamata – zdecydowanie najlepsze spośród oliwek (pewnie kupisz je z pestkami, więc uważaj przed blendowaniem :P) We Francji doceniane są oliwki odmiany nyons lub niçoise, a tapenadę podaje się z czosnkowymi grzankami.

Wykonanie

  1. Odcedź oliwki i kapary.
  2. do miski blendera wrzuć orzechy/migdały i je dokładnie rozdrobnij, dodaj oliwki, kapary, anchois,  czosnek, sok i skórkę z cytryny,  pieprz oraz oliwę i zmiksuj na gładką masę.
  3. Możesz dodać jeszcze trochę oliwy, gdyby pasta okazała się zbyt sucha.
  4. Podaj z chrupiącymi bagietkami lub ciabatami 🙂

Składniki

  • 150g czarnych oliwek bez pestek a najlepiej ciemnych oliwek Kalamata (najszlachetniejsze z greckich oliwek)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki kaparów (opłukanych)
  • 2 fileciki anchois (ewentualnie łyżeczki sosu rybnego)
  • 2 łyżki orzeszków piniowych lub 30g migdałów blanszowanych
  • opcjonalnie: garść świeżego lub 2 łyżeczki suszonego oregano
  • oliwa extra virgin – do uzyskania konsystencji (około 50-100 ml)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • czarny pieprz
  • chrupkie pieczywo do towarzystwa 😛

Dodaj komentarz