Żurek z kiełbasą lisiecką

Żurek z kiełbasą lisiecką

Wykonanie

  1. Ugotuj jajka.
  2. Obierz i pokrój warzywa.
  3. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i grzyby włóż do garnka, dodaj żeberka i kiełbasę (w całości).
  4. Zalej wodą i gotuj przez około 30 min. tak, aby powstał aromatyczny wywar.
  5. Przecedź.
  6. Zakwas na żurek połącz z 2-3 łyżkami mąki (lub wg preferencji co do gęstości) i wlej do przecedzonego wywaru.
  7. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, jałowiec i czosnek i ponownie zagotuj.
  8. Podawaj z jajkiem, pokrojoną kiełbasą lisiecką i pokrojonymi grzybami.
  9. Możesz również okrasić zupę zrumienioną cebulką.

Składniki

  • ½ kg kiełbasy lisieckiej (lub innej tradycyjnie wędzonej kiełbasy)
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 2 marchewki (pokrojonych na kawałki)
  • 2 pietruszki (pokrojonych na kawałki)
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • 3 suszone grzyby
  • ½ l zakwasu na żurek
  • kilka łyżek mąki
  • 2-3 ząbki czosnku (pokrojonych w cienki plasterki)
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka ugotowanych na twardo

Dodaj komentarz