Domowe ciasteczka pieguski

Domowe ciasteczka pieguski

Przepyszne, słodkie, mocno czekoladowe ciasteczka

Wykonanie

  1. Wyjmij masło z lodówki, pokrój je w koski i odstaw, żeby się trochę nagrzało 🙂
  2. Czekoladę połam na kosteczki, a każdą kosteczkę pokrój jeszcze na 4 części.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, sodę, wanilię i wymieszaj.
  5. W innej misce ubijaj masło z dodatkiem brązowego i białego cukru przez około 5 minut, następnie  dodać jajko i ubijaj jeszcze przez około 5 minut.
  6. Wrzuć sypkie składniki i połącz z resztą. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj wszystko łyżką.
  7. Wlej do małej miseczki trochę wody, w której będziesz maczała/maczał ręce i łyżkę.
  8. Nabieraj po około łyżce masy, formuj w dłoniach kulki i układaj je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy.
  9. Możesz delikatnie uklepać wierzch kulki.
  10. Wstaw do piekarnika na 14 – 15 minut, ciastka będą gotowe, gdy ich brzegi zaczną się rumienić.

Składniki

  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 80 g brązowego cukru
  • 80 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 300 g czekolady – po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej (część czekolady możesz zastąpić orzechami włoskimi)

 

Dodaj komentarz