Prażony kuskus z kurczakiem, ziarenkami granatu, rukolą i migdałami w dresingu z soku z granatu

Prażony kuskus z kurczakiem, ziarenkami granatu, rukolą i migdałami w dresingu z soku z granatu

 

Szybka i niebanalna, lekka sałatka z aromatycznym mięskiem z piersi kurczaka, pikantnym prażonym kuskusem, kwaśnym granatem i lekko gorzkawą rukolą. Całość balansują chrupiące płatki migdałów lub orzeszki piniowe J i afrodyzjakowy dresing.

Warto wkomponowywać ziarna i sok z granatu do różnych dań, szczególnie sałatek, bo owoc granatowca to solidna porcja witaminy C, E,  B oraz A i wielu substancji mineralnych/odżywczych – magnezu, fosforu, potasu, wapnia, krzemu i jodu, kwasu foliowego. Naładowany też jest antyutleniaczami, a jego regularne spożywanie spowalnia procesy starzenia się skóry. Dodatkowo spożywanie świeżych owoców korzystnie wypływa na naszą psychikę  i popęd seksualny 😉  Zresztą już w starożytności sok granatowca uważany był za eliksir miłosny.

Wykonanie

  1. Zalej kaszkę kuskus wrzątkiem (tak, by poziom wody był  tuż nad powierzchnią kaszy) i odstaw na 5 minut.
  2. Granat przekrój na pół i nad miską przy pomocy małej łyżeczki wyjmuj ziarna (łyżeczkę trzeba wbijać jak najbliżej skórki i przekręcać – ochroni to trochę przed zabrudzeniem kuchni, ubrań i ciała :P). Wyjmiesz w ten sposób ziarna, a do miseczki spłynie sok, którym na koniec polejesz sałatkę.
  3. Pierś kurczaka umyj, oczyść z błon i pokrój w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięsko.
  5. Gdy kurczak zacznie nabierać barw, dodaj przyprawę gyros i smaż jeszcze przez chwilę od czasu do czasu mieszając.
  6. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią płatki migdałów w celu uprażenia.
  7. Potrząsaj przez chwilę patelnią, aż płatki lekko się zarumienią, ale nie zbrązowieją 😛
  8. Przesyp je do miseczki.
  9. Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć kaszkę kuskus i dodaj przyprawy (sól, pieprz, ostrą paprykę, kurkumę).
  10. Praż kaszkę na dużym ogniu ciągle ją mieszając.
  11. Spróbuj i dopraw  tak, by była dość pikantna (stopień pikantności zależy od Twoich kubków smakowych :p).
  12. Kaszka będzie gotowa, gdy zacznie się rozdzielać/rozsypywać na patelni i gdy wyczujesz, że jest chrupiąca i pikantna, a nie tylko miękka i mdła : )
  13. Podanie: na talerzach wyłóż umytą i osuszoną rukolę, posyp kaszką, kurczakiem, ziarenkami granatu i uprażonymi migdałami.
  14. Całość polej sokiem z granatu.
  15. Sałatkę można jeść zarówno z ciepłymi składnikami, jak i następnego dnia po wyjęciu z lodówki. Można również wymieszać wszystkie składniki i podać sałatkę dość  klasycznie w dużej misce.

Składniki

  • 1 szklanka kaszki kuskus
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 granat
  • kilka garści rukoli
  • 50 g płatków migdałów lub orzeszków piniowych
  • odrobina soli i pieprzu
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  •  odrobina oleju





 

Dodaj komentarz