Wykonanie
-
Wysyp na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło i siekaj nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy.
-
Z ciasta stwórz kulę i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
-
Formę posmaruj cienko masłem .
-
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyklej nim formę do tarty (24cm).
-
Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 15 minut w 180 stopniach, aż będzie miało słomkowy kolor.
-
Dodatkowo możesz je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami.
-
Na przestudzone ciasto wyłóż jabłka ze słoika.
-
Do małego garnuszka wsyp cukier i dodaj wodę.Nie mieszaj!
-
Zagotuj, ogień palnika zmniejsz na średnią moc i gotuj aż do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
-
Nie mieszając, gotuj dalej jeszcze przez około 5 minut (można tylko lekko poruszać garnuszkiem) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, a ostatecznie na bursztynowy – czyli karmelowy : )
-
Zdejmij garnuszek z ognia i bardzo ostrożnie wlej kremówkę (uwaga – nastąpi jakaś bliżej nieokreślona reakcja chemiczna : ))
-
Dodaj masło i 2 szczypty soli (jeśli lubisz dość kontrowersyjne połączenia dodaj ¼ łyżeczki soli).
-
Mieszaj, aż składniki się połączą.
-
Odstaw, żeby sos lekko przestygł i polej po cieście.
Składniki
- słoiczek tartych jabłek ze spiżarni
- 150 g mąki (niepełna szklanka, gdy nie masz wagi kuchennej bardzo pomocna będzie aplikacja)
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
do zrobienia słonego karmelu potrzebujesz:
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka masła
- odrobina soli
Mmm, musiała smakować bajecznie 🙂