Tort z kremem o smaku Rafaello z dodatkiem truskawek

Tort z kremem o smaku Rafaello z dodatkiem truskawek

Kocham pralinki Rafaello! To zdecydowanie moje ulubione „coś słodkiego” poprawiające nastrój w każdym momencie : ) Gdy znalazłam przepis na tort o smaku Rafaello na Kwestii Smaku, pomyślałam, że to będzie moja nowa tortowa specjalizacja, taki musthave w kulinarnych umiejętnościach. Masa tego tortu jest obłędnie kokosowa, odrobinę czekoladowa  i w smaku bardzo, ale to naprawdę baaaaaardzo przypomina pralinki Rafaello. Do kremu warto dodać łyżkę soku z cytryny i likier kokosowy a do nasączenia likier amaretto – są praktycznie niewyczuwalne, a krem nabiera wyrazistości. Jako przełamanie kremowego, kokosowego smaku można dodać masę z truskawek, malin czy nawet z wiśni (wszystkie opcje już wypróbowałam 😛 ) Przy robieniu tego tortu może pojawić się pewna trudność – niewystarczająco gęsty krem. Warto przygotować go dzień wcześniej i przetrzymać w lodówce. Trzeba niestety też dość długo gotować wiórki kokosowe w mleku kokosowym do uzyskania niemalże suchej konsystencji, co wiąże się z dość częstym mieszaniem : ) Pomimo sporej dawki zaangażowania szczerze polecam najsmaczniejszy tort, jaki w życiu nie tylko zrobiłam, ale i jadłam! : )

Wykonanie masy truskawkowej / malinowej / wiśniowej

  1. Umyj owoce.
  2. 2/3 ilości truskawek / malin / wiśni włoż do garnka, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier wanilinowy, dżem i zmiksuj blenderem.
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną wcześniej wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody (dodaj 1 łyżeczkę mąki jeśli używasz świeżych truskawek i 2 łyżeczki w przypadku mrożonych), wymieszaj i zagotuj.
  4. Zdejmij z ognia i dodaj odłożone truskawki pokrojone na kawałeczki.
  5. Dokładnie ostudź  przed rozsmarowaniem na cieście.

Składniki do masy truskawkowej / malinowej / wiśniowej

  • 1 łyżka soku z cytryny + szczypta skórki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej / malinowej / wiśniowej lub rozdrobnionych świeżych owoców
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do nasączenia i dekoracji:
  • 4 – 5 łyżek likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego wymieszanego z rumem lub wodą
  • 75 g wiórków kokosowych,
  • świeże owoce
  • gotowe pralinki kokosowe

Wykonanie masa kokosowa Raffaello

  1.  Warto przygotować ją dzień wcześniej.
  2. W garnku zagotuj mleko kokosowe, dodaj wiórki kokosowe, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez około 35-45 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  3. Masa będzie gotowa, gdy wiórki wchłoną całe mleko kokosowe.
  4. Dodaj likier kokosowy i odstaw z ognia.
  5. Połam czekoladę i wrzuć do wiórek, wymieszaj i odstaw masę do ostygnięcia.
  6. Najlepszą opcją jest schłodzenie jej w lodówce.
  7. Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem (przez dosłownie chwilkę np. 15 sekund ;p ).
  8. Dodaj ostudzoną masę kokosową, wymieszaj i ponownie wstaw do lodówki. Nie wyjmuj jej aż do momentu rozprowadzania na cieście.

Składniki do kremu kokosowego

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 75 g wiórek kokosowych
  • 750 g mascarpone
  • 2 białe czekolady
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżek likieru kokosowego lub 1 łyżki wódki

Wykonanie biszkopt i konstruowanie tortu

  1. Dno formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj ją masłem i obsyp mąką).
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę (cukier musi się rozpuścić, więc nie żałuj czasu ;))
  3. Białka ubij na sztywno.
  4. Zminimalizuj obroty lub odstaw zupełnie mikser i łyżką  dodawaj stopniowo żółtka i mąkę do białek.
  5. Delikatnie wymieszane ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30-35 minut.
  6. Gdy ciasto się upiecze od razu wyjmij je  z piekarnika i energicznie odstaw na blat.
  7. Gdy wystygnie, pokrój je na 3 krążki.
  8. Masę kokosową podziel na 3 części – dwie części wykorzystasz na przełożenie tortu a jedną na obłożenie go z wierzchu.
  9. Biszkopty zwilż likierem, następnie wyłóż ostudzone owoce a na nie masę kokosową.
  10. Po obłożeniu tortu masą kokosową wysyp na niego wiórki kokosowe, udekoruj wg własnej inwencji i wstaw na około 1-3 godziny do lodówki.

Składniki ciasta

  • 7 jaj, w temp. pokojowej
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 szklanka (144 g) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej

2 komentarze

  1. można kawałeczek ?:)

  2. Wygląda przepięknie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂

Odpowiedz na „Ewa WAnuluj pisanie odpowiedzi