Zupa krem z pieczarek z czosnkiem, cebulą i pietruszką

Zupa krem z pieczarek z czosnkiem, cebulą i pietruszką

Zupa pieczarkowa jest jedną z moich ulubionych zup. Jest lekka, aromatyczna, nie wymaga wielu produktów i należy do grupy tych zup, które gotują się właściwie same, więc świetnie się sprawdza, gdy czasu na przygotowanie obiadu nie mam zbyt wiele. O jej uniwersalnym smaku nie wspomnę, który jest zdecydowanie zaletą, gdy nie znamy preferencji smakowych naszych gości : ) Jednak postanowiłam wypróbować alternatywną, bardziej sycącą wersję zupy pieczarkowej i zrobić krem z wcześniej zapieczonych pieczarek, ze sporą ilością czosnku i cebuli. Zupa jest bardzo smaczna, jednak bardzo dużo zależy od odpowiedniego posolenia i popieprzenia, więc w tym przypadku reguła „soli i pieprzu do smaku” musi być obowiązkowo przestrzegana : )

Wykonanie

  1. Zacznij od pokrojenia pieczarek – jeśli masz dość duże, to pokrój je na ćwiartki, jeśli dość drobne – wystarczy, że pokroisz je na połówki.
  2. Pokrój też w sporą kostkę cebulę i czosnek.
  3. Wszystko skrop oliwą, posól 2-3 szczyptami soli i przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
  4. Piecz przez około 30 minut w temp. 200°C.
  5. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, możesz usmażyć wszystkie składniki.
  6. Przełóż warzywa wraz z sosem do garnka, dodaj bulion warzywny, pieprz (3 szczypty)  i zagotuj.
  7. Pozwól trochę przestygnąć zupie, a następnie ją zmiksuj (przy użyciu blendera oczywiście).
  8. Spróbuj i dopraw do smaku.
  9. Podawaj z natką pietruszki i gęstą śmietaną.
  10. Z zupą świetnie komponują się natarte czosnkiem grzanki z pełnoziarnistej bagietki 🙂

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  •  ½ l bulionu warzywnego
  •  gęsta śmietany – około 3 łyżki
  • natka pietruszki
  • biały pieprz
  • sól
  • pełnoziarnista bagietka lub inne pieczywo

1 komentarz

  1. och.. jak ja dawno nie jadłam zup… aż wstyd się przyznać :3
    za pieczarkową oddam królestwo! ;);)

    PS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! 🙂

Dodaj komentarz