Filet z indyka z żurawinowo-cebulowym sosem, ryżem i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

Filet z indyka z żurawinowo-cebulowym sosem, ryżem i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

Wykonanie

  1. Najpierw składniki, które ugotujesz w tzn. międzyczasie – do naczynia żaroodpornego włóż 2 gałązki pomidorków koktajlowych i wstaw do piekarnika na około 20 minut w temp. 180 stop. C.
  2. Ugotuj ryż.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy (możesz też wrzucić mięsko na patelnię grillową) i lekko posolone i popieprzone białym pieprzem mięso smaż przez 3-4 minuty z każdej strony.
  4. W teflonowym garnku podgrzej odrobinę oliwy i zeszklij porządnie posolone i pokrojone dość drobno cebule, dodaj żurawinę.
  5. Smaż przez chwilę, po czym wlej przecier pomidorowy, łyżkę syropu malinowego.
  6. Zamiast mąki dodaj mieloną, słodką paprykę – sos nabierze gęstości.
  7. Dodaj sól i pieprz.
  8. Podgrzewaj sos, mieszając od czasu do czasu i oczywiście próbując balans różnych smaków.
  9. Na talerze wyłóż ryż, połóż na niego po gałązce upieczonych pomidorków koktajlowych a plastry piersi z indyka przełóż sosem żurawinowo – cebulowym.

Składniki na 2 porcje

  • 4 plastry z piersi z indyka
  • odrobina oleju
  • 2 duże cebule
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub zblendowanych pomidorów)
  • sól, pieprz do smaku
  • czerwona, mielona, łagodna papryki
  • opcjonalnie dla odważnych – łyżka syropu malinowego lub żurawinowego

Jako dodatki:

  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych
  • ryż pełnoziarnisty lub brązowy w ilości wprost proporcjonalnej do poziomu głodu : )

1 komentarz

  1. Smakowite danie :3

Dodaj komentarz