Wykonanie
-
Najpierw składniki, które ugotujesz w tzn. międzyczasie – do naczynia żaroodpornego włóż 2 gałązki pomidorków koktajlowych i wstaw do piekarnika na około 20 minut w temp. 180 stop. C.
-
Ugotuj ryż.
-
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy (możesz też wrzucić mięsko na patelnię grillową) i lekko posolone i popieprzone białym pieprzem mięso smaż przez 3-4 minuty z każdej strony.
-
W teflonowym garnku podgrzej odrobinę oliwy i zeszklij porządnie posolone i pokrojone dość drobno cebule, dodaj żurawinę.
-
Smaż przez chwilę, po czym wlej przecier pomidorowy, łyżkę syropu malinowego.
-
Zamiast mąki dodaj mieloną, słodką paprykę – sos nabierze gęstości.
-
Dodaj sól i pieprz.
-
Podgrzewaj sos, mieszając od czasu do czasu i oczywiście próbując balans różnych smaków.
-
Na talerze wyłóż ryż, połóż na niego po gałązce upieczonych pomidorków koktajlowych a plastry piersi z indyka przełóż sosem żurawinowo – cebulowym.
Składniki na 2 porcje
- 4 plastry z piersi z indyka
- odrobina oleju
- 2 duże cebule
- 2 garście suszonej żurawiny
- 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub zblendowanych pomidorów)
- sól, pieprz do smaku
- czerwona, mielona, łagodna papryki
- opcjonalnie dla odważnych – łyżka syropu malinowego lub żurawinowego
Jako dodatki:
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych
- ryż pełnoziarnisty lub brązowy w ilości wprost proporcjonalnej do poziomu głodu : )
Smakowite danie :3