Majowy weekend spędziłam na wsi. Podczas wyrywania chwastów wróciło jakieś niewyraźne wspomnienie babci gotującej zupę z pokrzywy i poczułam nieodpartą ochotę wykorzystania pokrzywy w kuchni. Lekko niekonwencjonalnie, do owocowego shake’a, zamiast szpinaku dodałam, rosnącą tuż przy werandzie, pokrzywę. Sprawdziłam stereotypowe przekonanie o cudownych właściwościach pokrzywy i wszystko wskazuje na to, że pokrzywa może być drogocennym składnikiem koktajli/ smoothies i wielu innych potraw, bo dostarcza: makro- i mikroelementów: magnezu, fosforu, wapnia, siarki, żelaza, potasu, jodu, krzemu i sódu, witaminy: A, K, B2, C; zawiera związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.
Taka wyliczanka! A magia pokrzywy to regenerujące, krwiotwórcze i oczyszczające działanie na nasz organizm. O odchudzającym nie wspomnę : ) Te cudowne zestawienie może być również wykorzystane do „suplementacji” przez osoby nadaktywne fizycznie ; )
W zasadzie, przyjmując zasadę pokrzywa zamiast szpinaku, możemy po sparzeniu ją wrzątkiem (w celu zneutralizowania kwasu mrówkowego i właściwości parzących) wykorzystać pokrzywę do sałatek, koktajli, dodawać ją do omletów, zapiekanek, zup, makaronów, tart. Aromat skoszonej trawy gratis ; )
Najwięcej pożądanych właściwości i smaku mają młode rośliny, przed kwitnieniem – w maju i na początku czerwca. Warto zrywać też tylko młode listki z czubka rośliny.
Wykonanie
-
W wersji zmodyfikowanej do smoothie z pokrzywą zwyczajną zamień jogurt i mleko na banana i dodaj wodę lub lód, by uzyskać konsystencję drinka :p
-
Umyj i oczyść jabłka, obierz kiwi, dodaj pokrzywę sparzoną we wrzątku i pozostałe składniki.
-
Wszystko zblenduj i delektuj się zieloną mocą pokrzywy ; )
-
PS. Koktajl smakował dzieciakom zafascynowanym parzącą pokrzywą do picia ;p
Składniki
- kilka garści liści pokrzywy
- 2 jabłka
- 2 kiwi
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml chudego mleka