Granita z Prosecco z dodatkiem Limoncello i limonki

Granita z Prosecco z dodatkiem Limoncello i limonki

Upał, rozgrzane do granic możliwości miasto i sposób na chwilę kojącego orzeźwienia – granita na bazie Prosecco, podkręcona dodatkowo smakiem limonki, by rozaromatyzować i pogłębić błogi stan orzeźwienia.

Wykonanie

  1. Zagotuj wodę z cukrem.
  2. Pozwól lekko przestygnąć mieszance i dodaj Prosecco z Limoncello.
  3. Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin,  a najlepiej na noc.
  4. Następnego dnia posługując się łyżką i siłą własną zeskrob granitę wprost do schłodzonych szklanych naczyń.
  5. Całość posyp skórką startą z limonki i rozkoszuj się mroźnym, aromatycznym deserem.

Składniki

  • 125 ml wody
  • 60 g cukru (wersja dla słodyczoholików)
  • 100 ml Prosecco lub wytrawnego białego wina
  • 60 ml  likieru cytrynowego (najlepiej Limoncello)
  • skórka z limonki lub cytryny

Dodaj komentarz