Grillowana wątróbka drobiowa z jabłkami i sosem malinowym

Grillowana wątróbka drobiowa z jabłkami i sosem malinowym

Uwielbiam wątróbkę, uwielbiam maliny, uwielbiam też grillowanie 🙂 Dodałam te 3 elementy i suma stała się niebanalną potrawą z grilla. Wystarczyło klasycznie połączyć wątróbkę z cebulą, jabłkami i dość kontrowersyjnie przełamać sosem ketchupowo – malinowym, który btw robi furorę na spotkaniach z grillem w tle 😉

Wykonanie

  1.  Oczyść z błonek kawałki wątróbki drobiowej i zamocz je na pół godziny w mleku (smak będzie dzięki temu jeszcze bardziej delikatny, czyli jeszcze lepiej będzie łączyć się z sosem malinowym 😉 ).
  2. Nie chowaj wątróbki do lodówki, bo temperatura pokojowa sprzyja równomiernemu ogrzewaniu.
  3. Umyj i pokrój na kawałki jabłka, obierz i pokrój dość drobno cebulę.
  4. Przygotuj sobie kwadraty folii aluminiowej i głęboką, średniej wielkości miseczkę, dzięki której sprawniej pozawijasz wątróbkę w sreberka 😉
  5. Na każdy kawałek folii wyłóż około garść wątróbki, posyp szczyptą soli, wyłóż kawałki cebuli i jabłek.
  6. Całość starannie zawiń, tworząc sakiewki, tak by sos, który powstanie w trakcie grillowania, nie wyparował, a dodatkowo działał na wątróbkę 🙂
  7. Grilluj około 20-30 minut.
  8. Podaj z sosem malinowym: przetrzyj maliny przez sito lub zmiksuj (jeśli nie przeszkadzają Ci ziarenka malin), dodaj ketchup, sok z cytryny, sól i pieprz i całość dokładnie wymieszaj.
  9. Spróbuj i ewentualnie dopraw według swoich kubków smakowych.
  10. Smacznego niebanalnego 🙂

Składniki

  • szklanka malin
  • łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki ketchupu
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • wątróbka drobiowej (w ilości wprost proporcjonalnej do liczby gości: od ½ do 1 kg)
  • 3 kwaśne jabłka
  • 3 duże cebule (można pominąć)
  • folia aluminiowa i grill 😛 (ewentualnie piekarnik)

1 komentarz

  1. Wygląda smacznie 🙂

Dodaj komentarz