Przypomniała mi się ostatnio sałatka, która kilka lat temu była gościem obowiązkowym na każdej rodzinnej imprezie. Prosta, nieskomplikowana sałatka z kurczakiem i ryżem. Dzięki curry nabiera zupełnie innego charakteru, ale zapewniam, że zdecydowanie in plus ; ) Do najmniej kalorycznych niestety nie należy (za kratki trzeba posłać majonez ;p), ale zawsze można ją odciążyć zamieniając majonez na jogurt grecki lub lepiej – na naturalny, a wędzone udka na wędzona pierś kurczaka. Podaję Wam przepis oryginalny i zapewniam, że pokochacie niebanalny smak tej niesamowicie prostej sałatki. A i uwaga – z podanych niżej składników wychodzi micha sałatki w sam raz na imprezę. W wersji nie imprezowej polecam zmniejszenie ilości ryżu lub zrobienie sałatki z połowy składników.
Wykonanie
Zacznij od ugotowania w osolonej wodzie ryżu, który trzeba będzie odstawić do ostygnięcia.
Pokrój ananasa (nie wylewaj zalewy) i kurczaka w drobną kostkę, dodaj kukurydzę i majonez wymieszany z curry, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z ryżem.
Jeśli uznasz, że sałatka jest za sucha, możesz oczywiście dodać majonez lub 1-2 łyżki soku z ananasa (uważaj, żeby nie zamienić sałatki w pastę ;p).
Spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw sałatkę solą lub pieprzem, nie dodawaj więcej curry, bo przyprawa rozpuszcza się w tłuszczu i po jakimś czasie ścisłej interakcji z majonezem, będzie bardziej wyczuwalna : )
Składniki
2 wędzone ćwiartki kurczaka (443g)
2 ugotowane torebki ryżu (690g)
puszka kukurydzy (443g)
puszka ananasa (366g)
2 łyżki majonezu (80g)
2 szczypty curry lub ½ PŁASKIEJ łyżeczki curry (jeśli lubisz tę przyprawę)