Przepyszny, rozpływający się w ustach sernik z aromatycznymi, kwaśnymi malinami, a całość na chrupiącym spodzie. Dziś jest dzień rozpieszczania i jedzenia obłędnie pysznych, owocowych sederów. Polecam przepis na szybkie ciasto z owocami i sernik bez pieczenia (no prawie 😛 ).
Wykonanie kruche ciasto
- Pokrojone na kawałki masło (200g) dodaj do mąki i siekaj nożem, aż powstaną grudki.
- Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i szybko zagnieć ciasto.
- Owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na min. pół godziny
- Na papierze do pieczenia (najlepiej na wyciętym z papieru kole o wymiarach Twojej blaszki) rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm.
- Przełóż je do wysmarowanej cienką warstwą masła formy papierem do góry i zdejmij go delikatnie.
- Zwróć szczególną uwagę na boki ciasta – wyrób palcami niewysoki brzeg.
- Ciasto nakłuj widelcem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 12-15 minut.
Składniki kruche ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie aksamitny krem i łączenie
-
Zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok.
-
Ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ze starką skórką z cytryny, sokiem, serkami i likierem.
-
Po wystudzeniu ciasta wyłóż na nie krem. Najlepiej byłoby wstrzymać się z tą czynnością jak najdłużej, bo im dłużej krem integruje się z kruchym spodem, tym więcej ciasto przejmuje wilgoci i traci na chrupkości (ale i tak będzie przepyszne :P).
-
Ułóż na kremie maliny, a potem rozkoszuj się idealnym towarzystwem 🙂
Jaki piękny sernik 😀
prezentuje się rewelacyjnie!
Z malinami wszystko smakuje, że hej;)