Szybki sernik z malinami na kruchym spodzie

Szybki sernik z malinami na kruchym spodzie

Przepyszny, rozpływający się w ustach sernik z aromatycznymi, kwaśnymi malinami, a całość na chrupiącym spodzie. Dziś jest dzień rozpieszczania i jedzenia obłędnie pysznych, owocowych sederów. Polecam przepis na szybkie ciasto z owocami i sernik bez pieczenia (no prawie 😛 ).

Wykonanie kruche ciasto

  1. Pokrojone na kawałki masło (200g) dodaj do mąki i siekaj nożem, aż powstaną grudki.
  2. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i szybko zagnieć ciasto.
  3. Owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na min. pół godziny
  4. Na papierze do pieczenia (najlepiej na wyciętym z papieru kole o wymiarach Twojej blaszki) rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm.
  5. Przełóż je do wysmarowanej cienką warstwą masła formy papierem do góry i zdejmij go delikatnie.
  6. Zwróć szczególną uwagę na boki ciasta – wyrób palcami niewysoki brzeg.
  7. Ciasto nakłuj widelcem.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 12-15 minut.

Składniki kruche ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

Wykonanie aksamitny krem i łączenie

  1. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok.
  2. Ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ze starką skórką  z cytryny, sokiem, serkami i likierem.
  3. Po wystudzeniu ciasta wyłóż na nie krem. Najlepiej byłoby wstrzymać się z tą czynnością jak najdłużej,  bo im dłużej krem integruje się z kruchym spodem, tym więcej ciasto przejmuje wilgoci i traci na chrupkości (ale i tak będzie przepyszne :P).
  4. Ułóż na kremie maliny, a potem rozkoszuj się idealnym towarzystwem 🙂

Składniki aksamitny krem

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 waniliowe serki homogenizowane (300 g)
  • 4 łyżki ajerkoniaku
  • pół cytryny

owocowy dodatek:

  • 250 g (lub więcej) malin do dekoracji

3 komentarze

  1. Jaki piękny sernik 😀

  2. prezentuje się rewelacyjnie!

  3. Z malinami wszystko smakuje, że hej;)

Odpowiedz na „Olga PiAnuluj pisanie odpowiedzi