Prosty przepis na sycącą i przy tym rozgrzewającą zmysły zupę ziemniaczaną. Klasyczne, lekko żurkowate połączenie aromatów majeranku i chrzanu, do tego nienaganne zestawienie kremowych polskich ziemniaków i chrupiącego, wędzonego boczku. Bezpieczny pomysł na niebanalne ugoszczenie zwolenników polskiej kuchni. O ile oczywiście lubią chrzan 😛
Wykonanie
- Jeśli masz garnek z teflonowym dnem, to użyj go w tym przepisie – będzie mniej zmywania ;p
- Pokrój boczek w drobną kostkę i wysmaż go porządnie na patelni, by stał się chrupiący.
- W czasie, gdy boczek będzie się smażył pokrój drobno pora i cebulę, obierz ziemniaki i pokrój je w dość drobną kostkę – mniejszą niż 1 cm.
- Przełóż boczek do miseczki, a na wytopionym tłuszczu usmaż posiekanego pora i cebulę.
- Smaż aż do momentu, gdy warzywa się pięknie zarumienią.
- Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż chwilę ciągle mieszając.
- Zalej warzywa taką ilością bulionu, tak by były pod powierzchnią.
- Dodaj majeranek.
- Gdy będzie w trakcie gotowania wyparowywał, trzeba będzie go dolewać ; )
- Gotuj ziemniaki do miękkości – ok. 10-15 min.
- Następnie zmiksuj blenderem warzywa, dodaj śmietanę, chrzan, starty parmezan (zostaw 1 łyżkę do posypania zupy w talerzach), sok z cytryny i dopraw do smaku.
- Przelej zupę do głębokich talerzy, posyp boczkiem, parmezanem i ewentualnie pietruszką.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- biała części łodygi z 1 pora
- 1 cebula
- 150 g wędzonego boczku
- 3 łyżki chrzanu
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki startego parmezanu + 1 łyżka do posypania zupy w talerzach
- ok. 1 l bulionu
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
- łyżka soku z cytryny (limonki lub octu winnego)
- pietruszka do posypania (opcjonalnie)
Ja bym się miseczce takiej zupy nie oparła 🙂