Chrzanowy krem ziemniaczany z porem i chrupiącym boczkiem

Chrzanowy krem ziemniaczany z porem i chrupiącym boczkiem

Prosty przepis na sycącą i przy tym rozgrzewającą zmysły zupę ziemniaczaną. Klasyczne, lekko żurkowate połączenie aromatów majeranku i chrzanu, do tego nienaganne zestawienie kremowych polskich ziemniaków i chrupiącego, wędzonego boczku. Bezpieczny pomysł na niebanalne ugoszczenie zwolenników polskiej kuchni. O ile oczywiście lubią chrzan 😛

Wykonanie

  1. Jeśli masz garnek z teflonowym dnem, to użyj go w tym przepisie – będzie mniej zmywania ;p
  2. Pokrój boczek w drobną kostkę i wysmaż go porządnie na patelni, by stał się chrupiący.
  3. W  czasie, gdy boczek będzie się smażył pokrój drobno pora i cebulę, obierz ziemniaki i pokrój je w dość drobną kostkę – mniejszą niż 1 cm.
  4. Przełóż boczek do miseczki, a na wytopionym tłuszczu usmaż posiekanego pora i cebulę.
  5. Smaż aż do momentu, gdy warzywa się pięknie zarumienią.
  6. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż chwilę ciągle mieszając.
  7. Zalej warzywa taką ilością bulionu, tak by były pod powierzchnią.
  8. Dodaj majeranek.
  9. Gdy będzie w trakcie gotowania wyparowywał, trzeba będzie go dolewać ; )
  10. Gotuj ziemniaki do miękkości – ok. 10-15 min.
  11. Następnie zmiksuj blenderem warzywa, dodaj śmietanę, chrzan, starty parmezan (zostaw 1 łyżkę do posypania zupy w talerzach), sok z cytryny i dopraw do smaku.
  12. Przelej zupę do głębokich talerzy, posyp boczkiem, parmezanem i ewentualnie pietruszką.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • biała części łodygi z 1 pora
  • 1 cebula
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki chrzanu
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki startego parmezanu + 1 łyżka do posypania zupy w talerzach
  • ok. 1 l bulionu
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • łyżka soku z cytryny (limonki lub octu winnego)
  • pietruszka do posypania (opcjonalnie)

 

 

1 komentarz

  1. Ja bym się miseczce takiej zupy nie oparła 🙂

Dodaj komentarz