Lekki gulasz cukiniowy z kurczakiem

Lekki gulasz cukiniowy z kurczakiem

Przemycanie zwiększonych ilości warzyw w codziennych posiłkach nie jest takie trudne, jakby się wydawało. Oczywiście, jadąc schematem, można jeść sałatki, surówki itp. Jak zjeść smaczne obiadowe danie pełne warzyw? Czasem wystarczy trochę pokombinować – zastąpić makaron lub ryż cukinią i uzyskać lekkie danie pełne witamin ; ) Do dzieła 🙂

Wykonanie

  1. Oczyść mięso i pokrój je w paseczki, przypraw papryką i solą i wrzuć na chwilę na rozgrzaną patelnię.
  2. Obie papryki pokrój w paski, bakłażan pokrój w kostkę, posól i odstaw na 20 minut.
  3. Cukinię i cebulę pokrój w kostkę.
  4. Obierz pomidory i je też pokrój w kostkę.
  5. Osusz bakłażana.
  6. Na rozgrzane dno garnka z teflonową powłoką wrzuć wszystkie warzywa.
  7. Smaż przez chwilę, by wydobyć aromat, a potem podlej wodą, przykryj pokrywką i duś je razem przez 15 minut.
  8. Wrzuć mięsko i duś przez kolejne 15 minut, w trakcie których możesz doprawić gulasz tak, jak Ci podpowiedzą kubki smakowe.
  9. Pod koniec zagęść gulasz mąką – 1 łyżka w zupełności wystarczy.
  10. W wersji fit możesz zrezygnować z mąki i smażenia mięska a gulasz będzie samowystarczalnym, pysznym obiadem.
  11. Dla gości czy rodziny możesz zaproponować do niego białe pieczywo – grzanki lub tosty pasują idealnie : )

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 mięsiste pomidory
  • 1 cebula
  • zioła prowansalskie
  • po ½ łyżeczki słodkiej papryki, pieprzu i soli
  • odrobina oleju
  • odrobina mąki

1 komentarz

Dodaj komentarz