-
Namocz grzyby w szklance zimnej wody – najlepiej przez kilka godzin ;/ Ale bez tak długotrwałego moczenia też Ci się uda ;p
-
Wyjmij je i osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Wody nie wylewaj – przyda się później.
-
Na patelni pełnej masła (3 łyżki) podsmaż przez chwilę pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś kurczaka.
-
Przełóż ją do miseczki i na tym samym maśle usmaż pokrojoną w kostkę cebulkę tak, by stała się miękka i zarumieniona.
-
Pokrój grzyby na około ½ cm kawałki i wrzuć do cebuli, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez 2 minuty.
-
Posól je, popierz i odstaw na chwilę.
-
Zagotuj bulion razem z wodą, w której moczyły się grzyby, zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, bo bulion musi być cały czas w stanie gotowości : )
-
Wsyp na patelnię do cebuli z grzybami ryż, wymieszaj i smaż przez chwilę (dosłownie minutę) ciągle mieszając, tak by ryż cały pokrył się masłem.
-
Wlej wino i gotuj do momentu, aż cały płyn wyparuje.
-
Dodaj pierś z kurczaka.
-
A teraz zacznij zabawę z bulionem przy pomocy chochli – wlej jedną chochlę gorącego bulionu i gotuj na małym ogniu do chwili, gdy ryż wchłonie bulion.
-
Staraj się nie mieszać ryżu.
-
Powtarzaj czynność i powtarzaj i zajmie Ci to ok. 15-18 minut, a skończyć gotowanie możesz, gdy ryż będzie miękki z zewnątrz i al dente w środku.
-
Rissoto zdejmij z ognia, dodaj 2 łyżki masła, posiekaną natkę pietruszki i starty parmezan.
-
Wymieszaj drewnianą łyżką, spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
-
Podaj potrawę posypaną natką i parmezanem i niech Twoje kubki smakowe rozpływają się z rozkoszy ; )