Rissoto z kurczakiem, parmezanem i suszonymi grzybami

Rissoto z kurczakiem, parmezanem i suszonymi grzybami

Wykonanie

  1. Namocz grzyby w szklance zimnej wody – najlepiej przez kilka godzin ;/ Ale bez tak długotrwałego moczenia też Ci się uda ;p
  2. Wyjmij je i osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Wody nie wylewaj – przyda się później.
  3. Na patelni pełnej masła (3 łyżki) podsmaż przez chwilę pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś kurczaka.
  4. Przełóż ją do miseczki i na tym samym maśle usmaż pokrojoną w kostkę cebulkę tak, by stała się miękka i zarumieniona.
  5. Pokrój grzyby na około ½ cm kawałki i wrzuć do cebuli, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez 2 minuty.
  6. Posól je, popierz i odstaw na chwilę.
  7. Zagotuj bulion razem z wodą, w której moczyły się grzyby, zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, bo bulion musi być cały czas w stanie gotowości : )
  8. Wsyp na patelnię do cebuli z grzybami ryż, wymieszaj i smaż przez chwilę (dosłownie minutę) ciągle mieszając, tak by ryż cały pokrył się masłem.
  9. Wlej wino i gotuj do momentu, aż cały płyn wyparuje.
  10. Dodaj pierś z kurczaka.
  11. A teraz zacznij zabawę z bulionem przy pomocy chochli – wlej jedną chochlę gorącego bulionu i gotuj na małym ogniu do chwili, gdy ryż wchłonie bulion.
  12. Staraj się nie mieszać ryżu.
  13. Powtarzaj czynność i powtarzaj i zajmie Ci to ok. 15-18 minut, a skończyć gotowanie możesz, gdy ryż będzie miękki z zewnątrz i al dente w środku.
  14. Rissoto zdejmij z ognia, dodaj 2 łyżki masła, posiekaną natkę pietruszki i starty parmezan.
  15. Wymieszaj drewnianą łyżką, spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
  16. Podaj potrawę posypaną natką i parmezanem i niech Twoje kubki smakowe rozpływają się z rozkoszy ; )

Składniki

  • 1 cebula
  • pierś z kurczaka (podwójna)
  • 6 pomidorów suszonych
  • 15-20 g suszonych grzybów
  • 5 łyżek masła
  • 2/3 kubka ryżu do risotto
  • 30 g sera  grana padano
  • 1 łyżka śmietany
  • świeża pietruszka do posypania
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina
  • przyprawa do kurczaka – ostra papryka, sól, pieprz,

Dodaj komentarz