Tortilla z wędzonym łososiem i limonkowym jogurtem

Tortilla z wędzonym łososiem i limonkowym jogurtem

Czas na coś lekkiego, chrupiącego i aromatycznego : ) Na późne śniadanie, lekki lunch czy lekką kolację. Cudownie się sprawdza, gdy dopadnie Cię gigantyczna ochota na jakieś junk food, a dbasz o to co, jesz, zliczając gramy białka, węglowodanów itp. To danie jest niesamowicie szybkie w przygotowaniu, a do tego naładowane pozytywnymi dla Twojego organizmu elementami : ) I to paradoksalnie też dzięki… uwaga, uwaga… kapuście pekińskiej (lol), która zajmuje 2 miejsce w rankingu najzdrowszych warzyw ;p Nie wierzysz – sprawdź  : )http://www.womenshealth.pl/odzywianie/Najzdrowsze-warzywo-na-swiecie-to,5611,1

Wykonanie

  1. Podgrzej tortillę na suchej patelni przez kilkanaście sekund z każdej strony.
  2. Wymieszaj jogurt z sokiem z limonki i przyprawami.
  3. Oderwij 4 liście kapusty pekińskiej, umyj je i osusz.
  4. Następnie wykrój białą część w miejscu, gdzie jest najgrubsza.
  5. Oliwki pokrój na paseczki a łososia w większą kostkę.
  6. Placki tortilli posmaruj jogurtem, połóż liście kapusty pekińskiej, a na nią łososia.
  7. Posmaruj jeszcze raz jogurtem, posyp oliwkami i zwiń w rulony.
  8. Możesz je przekroić i wzmocnić połówki wykałaczkami.
  9. Smacznego i lekkiego lunchu : )

Składniki na 2 porcje

  • 2 placki tortilli
  • 100 g wędzonego łososia
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta czarnego pieprzu
  • kilka oliwek

 
 
 
 

 

Dodaj komentarz