Czas na coś lekkiego, chrupiącego i aromatycznego : ) Na późne śniadanie, lekki lunch czy lekką kolację. Cudownie się sprawdza, gdy dopadnie Cię gigantyczna ochota na jakieś junk food, a dbasz o to co, jesz, zliczając gramy białka, węglowodanów itp. To danie jest niesamowicie szybkie w przygotowaniu, a do tego naładowane pozytywnymi dla Twojego organizmu elementami : ) I to paradoksalnie też dzięki… uwaga, uwaga… kapuście pekińskiej (lol), która zajmuje 2 miejsce w rankingu najzdrowszych warzyw ;p Nie wierzysz – sprawdź : )http://www.womenshealth.pl/odzywianie/Najzdrowsze-warzywo-na-swiecie-to,5611,1
Wykonanie
- Podgrzej tortillę na suchej patelni przez kilkanaście sekund z każdej strony.
- Wymieszaj jogurt z sokiem z limonki i przyprawami.
- Oderwij 4 liście kapusty pekińskiej, umyj je i osusz.
- Następnie wykrój białą część w miejscu, gdzie jest najgrubsza.
- Oliwki pokrój na paseczki a łososia w większą kostkę.
- Placki tortilli posmaruj jogurtem, połóż liście kapusty pekińskiej, a na nią łososia.
- Posmaruj jeszcze raz jogurtem, posyp oliwkami i zwiń w rulony.
- Możesz je przekroić i wzmocnić połówki wykałaczkami.
- Smacznego i lekkiego lunchu : )
Składniki na 2 porcje
- 2 placki tortilli
- 100 g wędzonego łososia
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta czarnego pieprzu
- kilka oliwek