Łatwy przepis na szybki deser z Mascarpone – tiramisu z figami

Łatwy przepis na szybki deser z Mascarpone – tiramisu z figami

Deser dla początkujących  lub cierpiących na deficyt czasu. Oczywiście tiramisu samo w sobie jest niebem w ustach i nie trzeba go dodatkowo promować, ale gdy dodacie świeże owoce np. maliny, borówki czy figi staje się obłędnym zestawieniem różnych smaków. Z podanych  składników powstaną 4 szklanki / pucharki deseru lub dwie naprawdę duże porcje, którymi można delektować się na raty 😛 Możecie też zrobić tiramisu w większym szklanym naczyniu i nakładać porcję według życzeń gości (ale przygotujcie się na niekończące się dokładki ;p )

Wykonanie

  1. Zaparz kawę, przelej ją do głębokiego talerza, przestudź i dodaj Amaretto.
  2. Ubij mikserem schłodzoną śmietanę, dodaj cukier puder i wymieszaj z serkiem mascarpone na średnich obrotach.
  3. Biszkopty zanurz dosłownie za 2 sekundy w kawie i ułóż na dnie naczynia.
  4. Oprósz je cienką warstwą kakao i przykryj warstwą kremu.
  5. Jeśli układasz je bezpośrednio w pucharkach, możesz zrobić kolejną warstwę.
  6. Posyp kakao i ułóż pokrojone na ćwiartki figi.
  7. Wstaw do lodówki, bo najlepiej smakuje zimmmmne : )

Składniki

  • 4 świeże figi
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 250 g serka Mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30% (po zakupie wstaw do lodówki)
  • 200 ml mocnej kawy (z dwóch łyżek)
  • ¼ szklanki likieru Amaretto (100 ml Soplicy Orzechowej też będzie ok. – tylko dodaj syrop cukrowy lub łyżeczkę cukru pudru)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • gorzkie kakao – około 2 łyżki

TIRAMISU Z FIGAMI

1 komentarz

  1. Znakomity deser:)

Odpowiedz na „LenaAnuluj pisanie odpowiedzi