Deser dla początkujących lub cierpiących na deficyt czasu. Oczywiście tiramisu samo w sobie jest niebem w ustach i nie trzeba go dodatkowo promować, ale gdy dodacie świeże owoce np. maliny, borówki czy figi staje się obłędnym zestawieniem różnych smaków. Z podanych składników powstaną 4 szklanki / pucharki deseru lub dwie naprawdę duże porcje, którymi można delektować się na raty 😛 Możecie też zrobić tiramisu w większym szklanym naczyniu i nakładać porcję według życzeń gości (ale przygotujcie się na niekończące się dokładki ;p )
Wykonanie
-
Zaparz kawę, przelej ją do głębokiego talerza, przestudź i dodaj Amaretto.
-
Ubij mikserem schłodzoną śmietanę, dodaj cukier puder i wymieszaj z serkiem mascarpone na średnich obrotach.
-
Biszkopty zanurz dosłownie za 2 sekundy w kawie i ułóż na dnie naczynia.
-
Oprósz je cienką warstwą kakao i przykryj warstwą kremu.
-
Jeśli układasz je bezpośrednio w pucharkach, możesz zrobić kolejną warstwę.
-
Posyp kakao i ułóż pokrojone na ćwiartki figi.
-
Wstaw do lodówki, bo najlepiej smakuje zimmmmne : )
Składniki
- 4 świeże figi
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 250 g serka Mascarpone
- 150 ml śmietanki 30% (po zakupie wstaw do lodówki)
- 200 ml mocnej kawy (z dwóch łyżek)
- ¼ szklanki likieru Amaretto (100 ml Soplicy Orzechowej też będzie ok. – tylko dodaj syrop cukrowy lub łyżeczkę cukru pudru)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- gorzkie kakao – około 2 łyżki
TIRAMISU Z FIGAMI |
Znakomity deser:)