Bardzo czekoladowe i bardzo mroczne babeczki. Wystarczy upiec muffinki i pokruszyć kilka z nich a potem udekorować wedle halloweenowej fantazji – kostkami z cukru, żelkowymi robaczkami.
Wykonanie
-
Wlej do garnka mleko, wrzuć czekoladę wcześniej połamaną na kosteczki, dodaj kakao i kawę.
-
Podgrzewaj wszystko mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się składników.
-
Pozwól czekoladowej masie wystygnąć.
-
W misie wymieszaj przestudzoną mieszankę, olej, cukier, roztrzepane jajka i ziarna z wanilii.
-
Dodaj przesianą mąkę z sodą i wszystko wymieszaj delikatnie.
-
Do formę do pieczenia muffinek włóż papilotki i wlej do nich ciasto, tak by zajęło 3/4 wysokości papilotki.
-
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170ºC na około 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź.
-
Pokrusz jedną lub dwie babeczki. Inne babeczki posmaruj roztopioną czekoladą.
-
Posyp je ‚ziemią’, lekko dociskając ją do czekolady. Udekoruj kostkami lub żelkami robakami.
-
Strasznego :-p
Składniki
- połowa tabliczki gorzkiej czekolady
- połowa szklanki kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka mleka
- 2 duże jajka
- 1 pełna szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- połowa szklanki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki ziaren wanilii
Do dekoracji:
- kilka kostek roztopionej czekolady
- cukrowe kostki lub żelkowych robaków
Źródło inspiracji – mojewypieki.com