Mroczne muffinki na Halloween

Mroczne muffinki na Halloween

Bardzo czekoladowe i bardzo mroczne babeczki. Wystarczy upiec muffinki i pokruszyć kilka z nich a potem udekorować wedle halloweenowej fantazji – kostkami z cukru, żelkowymi robaczkami.

Wykonanie

  1.  Wlej do  garnka mleko, wrzuć czekoladę wcześniej połamaną na kosteczki, dodaj kakao i kawę.
  2. Podgrzewaj wszystko mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się składników.
  3. Pozwól czekoladowej masie wystygnąć.
  4. W misie wymieszaj przestudzoną mieszankę, olej, cukier, roztrzepane  jajka i ziarna z wanilii.
  5. Dodaj przesianą mąkę z sodą i wszystko wymieszaj delikatnie.
  6. Do formę do pieczenia muffinek włóż papilotki i wlej do nich ciasto, tak by zajęło 3/4 wysokości papilotki.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do  temperatury 170ºC na około 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i  wystudź.
  8. Pokrusz jedną lub dwie  babeczki. Inne babeczki  posmaruj roztopioną czekoladą.
  9. Posyp je ‚ziemią’, lekko dociskając ją do czekolady. Udekoruj  kostkami lub żelkami robakami.
  10. Strasznego  :-p

Składniki

  • połowa tabliczki gorzkiej czekolady
  • połowa szklanki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • połowa szklanki oleju rzepakowego
  • ½  łyżeczki ziaren wanilii

Do dekoracji:

  • kilka kostek roztopionej czekolady
  • cukrowe kostki lub żelkowych robaków

 

 

 

Źródło inspiracji – mojewypieki.com

Halloween

Dodaj komentarz