Paprykowa pasta jajeczna – pomysł na lekkie śniadanie

Paprykowa pasta jajeczna – pomysł na lekkie śniadanie

Moja propozycja na śniadanie i pastę jajeczną w wersji „odciążonej” – bez majonezu i zbędnych kalorii + śniadanie z całkiem sporą ilością białka, czyli idealne śniadanie : ) Jeśli zestawisz pastę z jajkami, które są nieocenione w budowaniu mięśni i sportowej sprawności, zaspokoisz apetyt na  dłużej : ) Brzmi absurdalnie…? Zresztą jajka mają opinię idealnego pokarmu dla sportowca, może dzięki temu, że zawierają świetnej jakości białko, dużą ilość witamin i minerałów, antyoksydanty oraz dodatkowe tłuszcze i cholesterol, niezbędny do produkcji hormonów. Do tego jajka wspomagają utratę tkanki tłuszczowej, bo oprócz dobrze przyswajanego białka, mają też w żółtku cholinę, która z innymi składnikami „przestawia” ciało na spalanie tłuszczu. Chyba nie muszę Cię już przekonywać do jajecznego śniadania? : )

Wykonanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź je, obierz i przekrój na połówki.
  2. Wyjmij żółtka i wrzuć je do blendera.
  3. Umyj paprykę, podziel na pół i oczyść.
  4. Połowę papryki pokrój w drobną kostkę (potrzebną do udekorowania jajek), drugą połowę pokrój na kawałki i wrzuć do blendera.
  5. Dodaj jogurt, przyprawy i zmiksuj na gładką, kremową masę.
  6. Spróbuj i ewentualnie dopraw według swoich kubków smakowych.
  7. Pastę wyłóż do połówek jajek i posyp papryką.
  8. Jeśli marzy Ci się słoiczek pasty na kanapki, wystarczy zmiksować także białka ugotowanych jajek, przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć a w razie nieodpartej ochoty – posmarować  nią ulubione pieczywo.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i biały pieprz
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku

Dodaj komentarz