Moja propozycja na śniadanie i pastę jajeczną w wersji „odciążonej” – bez majonezu i zbędnych kalorii + śniadanie z całkiem sporą ilością białka, czyli idealne śniadanie : ) Jeśli zestawisz pastę z jajkami, które są nieocenione w budowaniu mięśni i sportowej sprawności, zaspokoisz apetyt na dłużej : ) Brzmi absurdalnie…? Zresztą jajka mają opinię idealnego pokarmu dla sportowca, może dzięki temu, że zawierają świetnej jakości białko, dużą ilość witamin i minerałów, antyoksydanty oraz dodatkowe tłuszcze i cholesterol, niezbędny do produkcji hormonów. Do tego jajka wspomagają utratę tkanki tłuszczowej, bo oprócz dobrze przyswajanego białka, mają też w żółtku cholinę, która z innymi składnikami „przestawia” ciało na spalanie tłuszczu. Chyba nie muszę Cię już przekonywać do jajecznego śniadania? : )
Wykonanie
-
Jajka ugotuj na twardo, wystudź je, obierz i przekrój na połówki.
-
Wyjmij żółtka i wrzuć je do blendera.
-
Umyj paprykę, podziel na pół i oczyść.
-
Połowę papryki pokrój w drobną kostkę (potrzebną do udekorowania jajek), drugą połowę pokrój na kawałki i wrzuć do blendera.
-
Dodaj jogurt, przyprawy i zmiksuj na gładką, kremową masę.
-
Spróbuj i ewentualnie dopraw według swoich kubków smakowych.
-
Pastę wyłóż do połówek jajek i posyp papryką.
-
Jeśli marzy Ci się słoiczek pasty na kanapki, wystarczy zmiksować także białka ugotowanych jajek, przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć a w razie nieodpartej ochoty – posmarować nią ulubione pieczywo.
Składniki
- 5 jajek
- 1 duża czerwona papryka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i biały pieprz
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki w proszku