Przepyszne, maślane, lekko słone i lekko przerażające ciasteczka 🙂
Ciasteczka dostarczają niecodziennych emocji. Od obrzydzenia, poprzez przerażenie, aż po zachwyt 😀 Smakują obłędnie.
Wykonanie
- Zmiksuj wszystkie składniki (oprócz migdałowych paznokci) a następnie zagnieć ciasto.
- Owiń je folią i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Zalej wrzątkiem migdały.
- Po kilku minutach z łatwością zdejmiesz z nich skórkę i przedzielisz na pół – w ten sposób powstaną paznokcie.
- Z ciasta formuj palce (polecam foremkę, która ułatwi i skróci pracę).
- W każdy paluch wciśnij połówkę migdała.
- Wstaw paluchy do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 10 minut.
- Studź rozłożone na talerzyku.
Składniki
- 225 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- odrobina wanilii
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli (w wersji dla dzieci użyj tylko ½ łyżeczki soli)
- 3/4 szklanki obranych migdałów, które staną się paznokciami ;p
Ciasteczka nieziemskie. Tak dopracowane, że chyba bym ich nie tknęła. Jak prawdziwe.
Z pewnością są pyszne, ale do jedzenia tylko dla osób o mocnych nerwach.
Rewelacja 🙂
Tych paluchów w necie jest pełno. Ale te wyglądają naprawdę realistycznie. grrrr 😀