Przepis na szybkie ciasto z owocami – tarta z figami, papają i granatem

Przepis na szybkie ciasto z owocami – tarta z figami, papają i granatem

Ciasta ze świeżymi owocami kojarzą się ze słonecznymi, ciepłymi popołudniami i orzeźwiającym deserem. Ale jesienią mamy też niezłych kandydatów do szybkiego, owocowego ciasta – maliny, jeżyny no i oczywiście figi! Tym razem nie oddałam im należytej czci lecz potraktowałam na równi z papają i granatem, by osiągnąć prawdziwie owocowy deser. Uwaga, ciasto oprócz cudownej mieszkanki smaków, zachwyca zróżnicowanymi w konsystencji elementami – kruche ciasto francuskie, aksamitny krem i soczystość owoców przełamana ziarnami granatu  (o +10 do charakteru kolacji nie wspomnę :p).

Wykonanie

  1. Wyłóż ciastem naczynie do pieczenia tarty i nakłuj je w wielu miejscach widelcem.
  2. Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 12-15 minut.
  3. Ugotuj budyń, dodaj masło, gdy odrobinę przestygnie zmiksuj go z alkoholem (lub porządnie wymieszaj).
  4. Krem wyłóż na lekko przestudzone ciasto, ułóż owoce i…. gotowe!
  5. Smacznego : )

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 dojrzałych fig
  • 1 papaja
  • 1 granat
  • budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka masła
  • 1 kieliszek Limoncello (innego owocowego likieru lub smakowej Wyborowej np. Mango)

Dodaj komentarz