Ciasta ze świeżymi owocami kojarzą się ze słonecznymi, ciepłymi popołudniami i orzeźwiającym deserem. Ale jesienią mamy też niezłych kandydatów do szybkiego, owocowego ciasta – maliny, jeżyny no i oczywiście figi! Tym razem nie oddałam im należytej czci lecz potraktowałam na równi z papają i granatem, by osiągnąć prawdziwie owocowy deser. Uwaga, ciasto oprócz cudownej mieszkanki smaków, zachwyca zróżnicowanymi w konsystencji elementami – kruche ciasto francuskie, aksamitny krem i soczystość owoców przełamana ziarnami granatu (o +10 do charakteru kolacji nie wspomnę :p).
Wykonanie
-
Wyłóż ciastem naczynie do pieczenia tarty i nakłuj je w wielu miejscach widelcem.
-
Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 12-15 minut.
-
Ugotuj budyń, dodaj masło, gdy odrobinę przestygnie zmiksuj go z alkoholem (lub porządnie wymieszaj).
-
Krem wyłóż na lekko przestudzone ciasto, ułóż owoce i…. gotowe!
-
Smacznego : )
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 5 dojrzałych fig
- 1 papaja
- 1 granat
- budyń śmietankowy
- 400 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka masła
- 1 kieliszek Limoncello (innego owocowego likieru lub smakowej Wyborowej np. Mango)