-
Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj oczyszczone wcześniej pieczarki, obierz cebulę i zetrzyj ja na tarce (lub bardzo drobno posiekaj.
-
Rozgrzej na patelni odrobinę oleju (jeśli masz patelnię z powłoką teflonową możesz nie używać oleju), wrzuć cebulę i smaż chwilę na dużym ogniu ciągle ją mieszając.
-
Dodaj pieczarki, sól i pieprz i smaż wszystko aż do momentu wyparowania wody.
-
Pozwól przestygnąć pieczarkom i zajmij się zielonym nadzieniem.
-
Rozłóż papier do pieczenia, wyjmij ciasto z lodówki i rozwiń je na papierze.
-
Ciasto posmaruj do połowy bazyliowo-oliwkowym nadzieniem, drugą część ciasta francuskiego posmaruj masą pieczarkową.
-
Blachę do pieczenia wyłóż papierem – będziesz na nie od razu przekładać ślimaczki.
-
Zwiń ciasto chwytając w palce dłuższy bok ciasta – krótszy ma tworzyć ślimaczki : )
-
Włącz piekarnik i ustaw temp. na 170 stopni Celsjusza.
-
Ostrym nożem rozcinaj powstałą roladę.
-
Plasterki powinny mieć grubość od 7 mm.
-
Jeśli Ci się rozwalają możesz zrobić trochę grubsze.
-
Przekładaj na bieżąco ślimaczki na blachę, a gdy się zapełni wstaw ją do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika na około 12-15 minut.
-
Gotowe ślimaczki posyp sezamem i czarnuszką.