Ślimaczki z ciasta francuskiego z bazylią i parmezanem lub z pieczarkami i czarnuszką

Ślimaczki z ciasta francuskiego z bazylią i parmezanem lub z pieczarkami i czarnuszką

Pomysł na imprezową przekąskę i zdrową alternatywę dla miski z chipsami : ) Ślimaczki są aromatyczne, wyraźne w smaku i dobrze komponują się z piwem :p Dzięki bazylii zawierają całkiem sporo cennych dla naszego układu trawiennego składników, więc dolegliwości poimprezowe będą mniejsze 😛

Wykonanie zielonych ślimaczków

  1. Posiekaj drobno pęczek bazylii i ząbek czosnku.
  2. Wwrzuć bazylię i czosnek do blendera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.

Składniki do zielonych ślimaczków

  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego XXL
  • 300 g zielonych oliwek
  • pęczek bazylii
  • 50 g tartego parmezanu (odrobinę możesz zostawić do dekoracji)
  • ząbek czosnku
  • szczypta białego pieprzu
  • 3 łyżki sezamu

Wykonanie czarnych ślimaczków i całości

  1. Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj oczyszczone wcześniej pieczarki, obierz cebulę i zetrzyj ja na tarce (lub bardzo drobno posiekaj.
  2. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju (jeśli masz patelnię z powłoką teflonową możesz nie używać oleju), wrzuć cebulę i smaż chwilę na dużym ogniu ciągle ją mieszając.
  3. Dodaj pieczarki, sól i pieprz i smaż wszystko aż do momentu wyparowania wody.
  4. Pozwól przestygnąć pieczarkom i zajmij się zielonym nadzieniem.
  5. Rozłóż papier do pieczenia, wyjmij ciasto z lodówki i rozwiń je na papierze.
  6. Ciasto posmaruj  do połowy bazyliowo-oliwkowym nadzieniem, drugą część ciasta francuskiego posmaruj masą pieczarkową.
  7. Blachę do pieczenia wyłóż papierem – będziesz na nie od razu przekładać ślimaczki.
  8. Zwiń ciasto chwytając w palce dłuższy bok ciasta – krótszy ma tworzyć ślimaczki : )
  9. Włącz piekarnik i ustaw temp. na 170 stopni Celsjusza.
  10. Ostrym nożem rozcinaj powstałą roladę.
  11. Plasterki powinny mieć grubość od 7 mm.
  12. Jeśli Ci się rozwalają możesz zrobić trochę grubsze.
  13. Przekładaj na bieżąco ślimaczki na blachę, a gdy się zapełni wstaw ją do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika na około 12-15 minut.
  14. Gotowe ślimaczki posyp sezamem i czarnuszką.

Składniki do czarnych ślimaczków

  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego XXL
  • 450 g pieczarek
  • 2 cebule
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżka czarnuszki (do dekoracji)
  • odrobina oleju

Dodaj komentarz