Deser dla czasooszczędnych – grillowane gruszki z lodami i kruszoną bezą w czekoladzie

Deser dla czasooszczędnych – grillowane gruszki z lodami i kruszoną bezą w czekoladzie

 

Wykonanie

  1. Gruszkę umyj, rozkrój na pół, wytnij gniazdo.
  2. Natrzyj ją delikatnie odrobiną masła i posyp wanilią.
  3. Rozgrzej patelnię grillową i ułóż na niej połówki gruszki.
  4. Zmniejsz ogień i grilluj gruszkę z obu stron z naciskiem na stronę wewnętrzną.
  5. W małej ilości mleka rozpuść czekoladę,  z której powstanie sos.
  6. Wyłóż na talerzu lody, oprzyj o nie jeszcze ciepłą połówkę gruszki, posyp pokruszonymi bezami i polej sosem czekoladowym.
  7. A i jeszcze…. pozwól sobie na chwilę rozkoszy ;p

Składniki 2 porcje

  • 1 miękka, dojrzała gruszka
  • 2 kulki lodów waniliowych
  • ok. 10 bezików
  • ½ tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleczka kokosowego lub mleka
  •  odrobina masła i wanilii