Kurczak duszony  z dynią i ziemniakami

Kurczak duszony z dynią i ziemniakami

Mój pomysł na udka kurczaka z dynią, a przede wszystkim na obiad, który nie wymaga większego zaangażowania i mnóstwa czasu – wystarczy przygotować produkty i wrzucić  je do dobrego, dużego garnka lub naczynia żaroodpornego na prawie godzinę : ) Efekt? Pyszne, nietypowe danie z dynią, która nada potrawie z kurczaka słodki, maślany smak i gładką, niemalże śmietanową konsystencję.

Wykonanie

  1. W żaroodpornym garnku lub na patelni rozgrzej olej i równomiernie zarumień porcje kurczaka.
  2. Dodaj cebulę, laskę cynamonu i smaż jeszcze przez 10 minut.
  3. Przypraw kurczaka solą i pieprzem.
  4. Dodaj posiekany drobno czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię oraz wywar z kurczaka.
  5. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  6. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś potrawę około 50 minut lub do momentu, gdy kurczak i warzywa będą miękkie.
  7. Wrzuć suszone śliwki i podgrzewaj danie jeszcze przez 5 minut.
  8. Przełóż do głębokich talerzy lub większych miseczek i udekoruj świeżą pietruszką.

Składniki

  • 1-1,4 kg mięsa z kurczaka na 6-8 porcji (mogą być różne części – polecam udka)
  • 450 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 450 g dyni (obranej i pokrojowej w kostkę)
  • 1 duża cebula pokrojona w cienkie plastry
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • szklanka wywaru z kurczaka
  • 150 g suszonych śliwek bez pestek
  • pietruszka do dekoracji

 
 
 

 

Dodaj komentarz