Mój pomysł na udka kurczaka z dynią, a przede wszystkim na obiad, który nie wymaga większego zaangażowania i mnóstwa czasu – wystarczy przygotować produkty i wrzucić je do dobrego, dużego garnka lub naczynia żaroodpornego na prawie godzinę : ) Efekt? Pyszne, nietypowe danie z dynią, która nada potrawie z kurczaka słodki, maślany smak i gładką, niemalże śmietanową konsystencję.
Wykonanie
- W żaroodpornym garnku lub na patelni rozgrzej olej i równomiernie zarumień porcje kurczaka.
- Dodaj cebulę, laskę cynamonu i smaż jeszcze przez 10 minut.
- Przypraw kurczaka solą i pieprzem.
- Dodaj posiekany drobno czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię oraz wywar z kurczaka.
- Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś potrawę około 50 minut lub do momentu, gdy kurczak i warzywa będą miękkie.
- Wrzuć suszone śliwki i podgrzewaj danie jeszcze przez 5 minut.
- Przełóż do głębokich talerzy lub większych miseczek i udekoruj świeżą pietruszką.
Składniki
- 1-1,4 kg mięsa z kurczaka na 6-8 porcji (mogą być różne części – polecam udka)
- 450 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w kostkę)
- 450 g dyni (obranej i pokrojowej w kostkę)
- 1 duża cebula pokrojona w cienkie plastry
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 laska cynamonu
- 1 płaska łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- szklanka wywaru z kurczaka
- 150 g suszonych śliwek bez pestek
- pietruszka do dekoracji