Mój niezniszczalny przepis na drożdżówki w różnych porach roku jest oczywiście modyfikowany, ale tylko jeśli chodzi o nadzienie ; ) Tym razem przedstawiam Wam moje odkrycie – nietypowe połączenie aromatycznej, słodkiej wanilii, kremowego twarogu i dżemu z kwaśnej czarnej porzeczki. Razem? Słodko – kwaśne i orzeźwiające idealne nadzienie drożdżówek.
Wykonanie
-
Wsyp do drożdży cukier i ucieraj aż staną się płynne, dodaj mleko (w temp. pokojowej lub lekko ciepłe) i wymieszaj.
-
Zaczyn posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 10 min.
-
Utrzyj jajko, żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
-
Do dużej misy wlej masę, wsyp mąkę i dodaj zaczyn.
-
Wyrabiaj około 5 minut (wrażenia sensualne gwarantowane ;p)
-
Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj przez kolejne 5 minut lub do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od dłoni.
-
Wyrobione ciasto oprósz mąką, włóż do dużej miski i przykryj ściereczką.
-
Zostaw je w spokoju najlepiej w ciepłym miejscu przez ok. 30 min. lub do podwojenia objętości.
-
Ciasto, które wyrosło w tzn. międzyczasie odgazuj.
-
Połóż na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość kilku milimetrów (7-9).
-
Najpierw posmaruj warstwą serka waniliowego a następnie warstwą dżemu z czarnej porzeczki.
-
Zwiń jak roladę i przy pomocy noża, moczonego w wodzie, pokrój na plastry o szerokości ok. 1,5 cm.
-
Przełóż przy pomocy szpatułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Wstaw do rozgrzanego do 175oC piekarnika na około 20 – 25 minut.
-
A potem oddaj się rozkoszy 🙂
Składniki
Do zaczynu:
- 40g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- szklanka mleka
Do ciasta głównego:
- zaczyn
- 500g mąki pszennej
- 50g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
Do nadzienia:
- słoik dżemu z czarnych porzeczek
- 300 g serka waniliowego (słodzonego)
Jakie smaczne nadzienie:)