Opróżniamy spiżarnię – drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki i serkiem waniliowym

Opróżniamy spiżarnię – drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki i serkiem waniliowym

Mój niezniszczalny przepis na drożdżówki w różnych porach roku jest oczywiście modyfikowany, ale tylko jeśli chodzi o nadzienie ; ) Tym razem przedstawiam Wam moje odkrycie – nietypowe  połączenie  aromatycznej, słodkiej wanilii, kremowego twarogu i dżemu z kwaśnej czarnej porzeczki. Razem? Słodko – kwaśne i orzeźwiające idealne nadzienie drożdżówek.

Wykonanie

  1. Wsyp do drożdży cukier i ucieraj aż staną się płynne, dodaj mleko (w temp. pokojowej lub lekko ciepłe) i wymieszaj.
  2. Zaczyn posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 10 min.
  3. Utrzyj jajko, żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  4. Do dużej misy wlej masę, wsyp mąkę i dodaj zaczyn.
  5. Wyrabiaj około 5 minut (wrażenia sensualne gwarantowane ;p)
  6. Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj przez kolejne 5 minut lub do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od dłoni.
  7. Wyrobione ciasto oprósz mąką, włóż do dużej miski i przykryj ściereczką.
  8. Zostaw je w spokoju najlepiej w ciepłym miejscu przez ok. 30 min. lub do  podwojenia objętości.
  9. Ciasto, które wyrosło w tzn. międzyczasie odgazuj.
  10. Połóż na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość kilku milimetrów (7-9).
  11. Najpierw posmaruj warstwą serka waniliowego a następnie warstwą dżemu z czarnej porzeczki.
  12. Zwiń jak roladę i przy pomocy noża, moczonego w wodzie, pokrój na plastry o szerokości ok. 1,5 cm.
  13. Przełóż przy pomocy szpatułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  14. Wstaw do rozgrzanego do 175oC piekarnika na około 20 – 25 minut.
  15. A potem oddaj się rozkoszy 🙂

Składniki

Do zaczynu:

  • 40g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szklanka mleka

Do ciasta głównego:

  • zaczyn
  • 500g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego

Do nadzienia:

  • słoik dżemu z czarnych porzeczek
  • 300 g serka waniliowego (słodzonego)

 

 

1 komentarz

  1. Jakie smaczne nadzienie:)

Odpowiedz na „LenaAnuluj pisanie odpowiedzi