Prosty przepis na kaczkę pieczoną w piekarniku

Prosty przepis na kaczkę pieczoną w piekarniku

Pomysł na odświętny obiad, który wcale nie musi być pracochłonny – kaczka pieczona z pomarańczami ze słodką marynatą miodowo-pomarańczową. Kaczkę wystarczy zostawić na noc w marynacie, a następnego dnia wstawić do piekarnika i czasem do niej zajrzeć, a charakter posiłku zyska 100% do wyjątkowości.

Wykonanie

  1. Oczyść kaczkę, umyj i osusz. Jeśli masz mrożoną, to musisz pozwolić jej na rozmrażanie przez jakieś 8-12 godzin w zależności od wielkości lub w ostateczności wrzucić  ją w opakowaniu do garnka z ciepłą wodą.
  2. Wnętrze kaczki skrop sokiem z cytryny.
  3. Wymieszaj składniki marynaty – olej, posiekany drobno czosnek, sól, pieprz, połowę majeranku.
  4. Następnie natrzyj dokładnie całą kaczkę marynatą, zawiń ją w folię i odstaw na kilka godzin do lodówki (min. 2-3, najlepiej na 8-10).
  5. Sparz wrzątkiem pomarańcze.
  6. W jedną z nich bestialsko i głęboko wbijaj ostrze noża, po to by podczas pieczenia z nakłutej pomarańczy wydobywał się cudowny, pomarańczowy  aromat.
  7. Ta pomarańcza w całości musi znaleźć się wewnątrz kaczki, więc nie może być zbyt duża. Obierz pozostałe pomarańcze i podziel je na kawałki celowo uszkadzając błonki.
  8. Włóż kilka kawałków do środka kaczki, następnie włóż bestialsko potraktowaną pomarańczę, a pozostała przestrzeń wypełnij kawałkami pomarańczy. Otwór tuszki zaszyj (ostatecznie można użyć wykałaczek).
  9. Na naczyniu żaroodpornym ułóż połówki lub słupki marchewek, tworząc z nich pewien rodzaj rusztowania.
  10. Ułóż kaczkę piersiami do góry i wlej wino oraz bulion. Rozłóż luźno na kaczce folię aluminiową i dociśnij po bokach.
  11. Mięso wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 20 minut.
  12. Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz kaczkę przez 30 minut.
  13. Przewróć kaczkę, przykryj folią i piecz kolejne pół godziny.
  14. Po tym czasie posmaruj kaczkę dżemem pomarańczowym wymieszanym z miodem i wstaw do piekarnika już bez folii, po to by kaczka mogła się pięknie przypiec.
  15. Zostaw ją w piekarniku przez 10-15 minut lub do momentu, gdy kaczka będzie dość dobrze zarumieniona.
  16. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim kaczkę jeszcze przez jakieś 15 minut.
  17. A potem podaj na stół i rozdziel na porcje.

Składniki

  • 1 kaczka

do  marynaty:

  • 3 łyżki oleju (świetnie się sprawdzi cytrynowo – bazyliowy Kujawski)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½  łyżki majeranku
  • 1 łyżka soku z cytryny

do owocowej oprawy:

  • 4 pomarańcze (w tym jedna mała)
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • kilka marchewek pokrojonych wzdłuż na pół
oraz:
  • kieliszka wina (białe lub czerwone, bo oba pasują do kaczki : ) ) polecam rieslinga – wino idealnie będzie też pasowało do upieczonej kaczki
    pół szklanki bulionu

Dodaj komentarz