Razowy makaron z łososiem, szpinakiem, grejpfrutem i orzechami w sosie musztardowo-miodowym

Razowy makaron z łososiem, szpinakiem, grejpfrutem i orzechami w sosie musztardowo-miodowym

Jak dobrać wartościowe elementy układanki, tak by kolacja była przede wszystkim smaczna, a tylko w nawiasie zdrowa? Żeby jedzenie stało się czystą przyjemnością, rodzącą się z fuzji smaków, aromatów i konsystencji? Kombinujcie – bądźcie odważne i odważni! Bazą było połączenie ryby i cytrusów w niebanalnej konfiguracji łosoś + grejpfrut, bo ryby przecież lubią cytrusy (a ja uwielbiam eksperymentować ;p). Neutralnymi wypełniaczami stały się makaron i uniwersalny w użyciu szpinak, a prawdziwą aromatyczną gwiazdą tej potrawy okazał się sos musztardowo-miodowy z chrupiącą, orzechową posypką.

 

Wykonanie

  1. Sparz grejpfruta, przekrój go na pół i odkrój 3 plasterki.
  2. Z mniejszej części grejpfruta wyciśnij sok, większą obierz i pokrój na kawałki – możesz wyfiletować miąższ z błonek. Sok posłuży Ci do zamarynowania łososia.
  3. Łososia oczyść, pokrój na paseczki i zalej sokiem z grejpfruta.
  4. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią plasterki grejpfruta.
  6. Podsmaż chwilę z obu stron, następnie dodaj łososia, lekko posól,  popierz i smaż dosłownie przez chwilę.
  7. Wyjmij na ręcznik papierowy.
  8. Na oliwę wrzuć liście szpinaku i podsmaż przez chwilę.
  9. Na suchej patelni upraż orzechy.
  10. Wymieszaj musztardę z miodem.
  11. Wymieszaj ugotowany, odcedzony makaron ze szpinakiem i łososiem, posyp orzechami i polej sosem i wcinaj na zdrowie!

Składniki (na 2 osoby)

  • ok 100g surowego łososia
  • 3 garście liści szpinaku
  • 1 grejpfrut
  • garść ulubionych orzechów
  • 2 łyżki soku z grejpfruta
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy
  • 3 garście razowego makaronu
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 3 łyżki miodu

 

Dodaj komentarz