Lekka kolacja z chrupiącymi i uszczęśliwiającymi elementami : ) Zamiast chipsów można stać się królikiem i pochrupać sałatę 😛 Jeśli pominiesz grzanki, sałatka może być idealną dietetyczną kolacją lub lunchem w pracy. Przy okazji przemycisz sporo białka i odrobinę cennych witamin i kwasów tłuszczowych z pestek.
Wykonanie
-
Cukinię umyj, pokrój na plasterki o grubości ok. 7 mm i zgrilluj na patelni grillowej.
-
Możesz ją delikatnie posolić.
-
Wrzuć garść pestek i lekko je zarumień. Wrzuć na patelnie grzanki i też je lekko zgrilluj.
- Zrób sos – do miski wlej 1 łyżkę octu winnego i wymieszaj go z 4 łyżkami oliwy, dodaj szczyptę soli i szczyptę grubo mielonego pierzu.
- Tuńczyka odcedź i odciśnij.
- Opłucz sałatę lodową i porwij ją na kawałki, wymieszaj z sosem winegret.
- Na talerzu rozłóż sałatę, na niej plasterki grillowanej cukinii, tuńczyka i posyp pestkami.
- Podaj z grzankami i chrup na zdrowie ;p