Sałatka z tuńczykiem, grillowaną cukinią i pestkami dyni

Sałatka z tuńczykiem, grillowaną cukinią i pestkami dyni

Lekka kolacja z chrupiącymi i uszczęśliwiającymi elementami : ) Zamiast chipsów można stać się królikiem i pochrupać sałatę 😛 Jeśli pominiesz grzanki, sałatka może być idealną dietetyczną kolacją lub lunchem w pracy. Przy okazji przemycisz sporo białka i odrobinę cennych witamin i kwasów tłuszczowych z pestek.

Wykonanie

  1. Cukinię umyj, pokrój na plasterki o grubości ok. 7 mm i zgrilluj na patelni grillowej.
  2. Możesz ją delikatnie posolić.
  3. Wrzuć garść pestek i lekko je zarumień. Wrzuć na patelnie grzanki i też je lekko zgrilluj.
  4. Zrób sos – do miski wlej 1 łyżkę octu winnego i wymieszaj go z 4 łyżkami oliwy, dodaj szczyptę soli i szczyptę grubo mielonego pierzu.
  5. Tuńczyka odcedź i odciśnij.
  6. Opłucz sałatę lodową i porwij ją na kawałki, wymieszaj z sosem winegret.
  7. Na talerzu rozłóż sałatę, na niej plasterki grillowanej cukinii, tuńczyka i posyp pestkami.
  8. Podaj z grzankami i chrup na zdrowie ;p

Składniki dla 2 osób

  • ½ główki sałaty lodowej
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach, ewentualnie rozdrobnionego)
  • średniej wielkości cukinia
  • garść mieszanki pestek
  • kilka łyżek sosu winegret (z octu winnego, oliwy, grubej soli i grubo zmielonego pieprzu)
  • 4 grzanki z bagietki pszennej

 

 

 

Dodaj komentarz