Tarta na  kruchym spodzie z kurczakiem, szpinakiem i sosem śmietanowo – serowym

Tarta na kruchym spodzie z kurczakiem, szpinakiem i sosem śmietanowo – serowym

Tarta, która zachwyci i nasyci. Zachwyci kruchością, wyglądem, połączeniem smaków i nasyci na długie godziny. Wyjęta z piekarnika zauroczy każdego – to mogę Wam obiecać ;p W wersji dla czasooszczędnych można zamienić ciasto kruche na francuskie i danie też będzie obłędnie smakowało : )

Wykonanie

  1. Zacznij od ciasta na tartę: wysyp do miski mąkę, dodaj pokrojone na małe kawałki masło (możesz je posiekać nożem w mące), sól i jajko.
  2. Rozcieraj palcami ciasto –  powinno powstać coś w rodzaju kruszonki.
  3. Gdy to zobaczysz i poczujesz wlej łyżkę wody i szybko zagnieć ciasto.
  4. Podziel je na 2 kule i każdą zawiń w folię i włóż do lodówki.
  5. Jedna z nich może trafić do zamrażalnika, jeśli w najbliższych dniach nie planujesz pieczenia kolejnej tarty.
  6. Obierz cebulę, przekrój ją na pół i pokrój w piórka.
  7. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć cebulę.
  8. Mieszaj co chwilę, aż do momentu, gdy stanie się szklista.
  9. Zdejmij ją z patelni i wrzuć na chwilę umyte liście szpinaku – posól, popieprz, zamieszaj i zdejmij z patelni.
  10. Oczyść piersi z kurczaka z błonek i innych niechcianych elementów.
  11. Pokrój je na paski  o długości 2-3 cm. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż przez kilka minut.
  12. Po jakiś 4 minutach dodaj przyprawę z kurczaka, wymieszaj wszystko dokładnie i smaż przez jakąś minutkę.
  13. Po godzinie wyjmij z lodówki połówkę ciasta i rozwałkuj ją na papierze do pieczenia posypanym mąką.
  14. Powinno powstać koło ciut większe niż średnica Twojej formy do pieczenia (najlepiej 24 cm średnicy).
  15. Przerzuć ciasto do formy i zdejmij z góry papier.
  16. Podociskaj ciasto i zaklej ciastem wolne brzegi formy.
  17. Ponakłuwaj widelcem spód ciasta i wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika.
  18. Ciasto piecz przez około 25 minut, czyli do momenty, gdy się ładnie zarumieni.
  19. Pozwól mu wystygnąć.
  20. Na patelnię, w której smażyły się składniki nadzienia, wlej śmietanę kremówkę i wsyp przyprawy, podgrzewaj, dodaj ocet i dopraw do smaku.
  21. Na tartę wyłóż kurczaka, cebulę, szpinak i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  22. Wlej sos i posyp całość pokrojoną w kostkę Mozzarellą.
  23. Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na pół godziny. Podawaj lekko przestudzoną ; )

Składniki

do zrobienia ciasta (2 porcje):

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko

do zrobienia nadzienia:

  • pierś z kurczaka
  • 150 g szpinaku (najlepiej liście)
  • 1 czerwona mała cebula
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 1 kulka sera Mozzarella
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i biały pieprz do smaku
  • przyprawa do kurczaka (mieszanka papryki czerwonej, pieprzu, mielonej kurkumy, imbiru , granulowanego czosnku i soli)
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • odrobina oleju do smażenia cebuli i kurczaka

 

 

Dodaj komentarz