Tradycyjnie – zupa szczawiowa według przepisu Mamy

Tradycyjnie – zupa szczawiowa według przepisu Mamy

Czasem chyba każdego rozkochanego w kuchni włoskiej, fastfoodach czy superfoodach dopada ochota na smaki znane od wielu lat – często te kojarzące się z dzieciństwem – smaki domowych zup. Za mną ostatnio „chodził smak” zupy szczawiowej : )Zupę szczawiową przygotowałam na bazie wywaru mięsno-warzywnego ze szczawiu ze słoika. Oczywiście lepsza zupa wyjdzie świeżego szczawiu (podobno można go dostać o tej porze roku!). Ja po prostu wybrałam się do spiżarni :p

Wykonanie

  1. Żeberka lub mięso wołowe umyj, włóż  do innego garnka i zalej ok. 2 l zimnej wody.
  2. Wrzuć ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj na średnim ogniu, aż do zagotowania się wody i potem przez około 30 minut.
  3. Od czasu do czasu zbierz szumowiny łyżką cedzakową.
  4. Ugotuj jajka na twardo.
  5. Obierz marchewkę, pietruszkę i selera – wszystkie jarzyny zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
  7. Jeśli masz garnek z grubym lub teflonowym dnem, to rozgrzej w nim 1 łyżkę masła i wrzuć jarzyny. Możesz to zrobić też na patelni.
  8. Dodaj szczyptę soli i cukru i smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  9. Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę.
  10. Wrzuć do garnka i smaż przez chwilę.
  11. Wyjmij mięso z wywaru i do gotującego się rosołu przełóż podsmażone warzywa.
  12. Dopraw solą, pieprzem i gotuj do miękkości warzyw – ok. 10 minut.
  13. Jeśli szczawiówkę przygotowujesz ze świeżego szczawiu to umyj go dokładnie i dość drobno posiekaj.
  14. Wrzuć do garnka i gotuj, aż szczaw dobrze się rozgotuje.
  15. Jeśli opróżniasz spiżarnie – po prostu przelej szczaw ze słoiczka do garnka i gotuj dosłownie 2-3 minuty.
  16. Sprawdź smak zupy – jeśli jest mało kwaśna wlej odrobinę octu i dopraw zupę.
  17. Jeśli jest za mało kwaśna/słona dopraw pod swoje kubki smakowe.
  18. Wyłącz ogień.
  19. W miseczce w 3 łyżkach zimnej wody wymieszaj łyżeczkę mąki, przelej do miseczki kilka łyżek zupy i dodaj trochę śmietany.
  20. Wymieszaj dokładnie.
  21. Dodaj jeszcze kilka łyżek zupy i pozostałą śmietanę. Wymieszaj i wlej do zupy.
  22. Zupę podaj w głębokich talerzach  z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.

Składniki

  • słoiczek szczawiu (400 ml) lub dwóch pęczków świeżego szczawiu (ok. 250g)
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki starte na tarce
  • 1 pietruszka starta na tarce
  • 1/4 korzenia selera startego na tarce
  • 1 mała cebula
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki zmieszana z odrobiną wody
  • 500 g żeberek wieprzowych lub kawałka mięsa wołowego na rosół (ok. ½ kg)
  • 50 ml octu (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowych
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • do podania – 3 jajka ugotowane na twardo

Dodaj komentarz