-
Żeberka lub mięso wołowe umyj, włóż do innego garnka i zalej ok. 2 l zimnej wody.
-
Wrzuć ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj na średnim ogniu, aż do zagotowania się wody i potem przez około 30 minut.
-
Od czasu do czasu zbierz szumowiny łyżką cedzakową.
-
Ugotuj jajka na twardo.
-
Obierz marchewkę, pietruszkę i selera – wszystkie jarzyny zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
-
Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
-
Jeśli masz garnek z grubym lub teflonowym dnem, to rozgrzej w nim 1 łyżkę masła i wrzuć jarzyny. Możesz to zrobić też na patelni.
-
Dodaj szczyptę soli i cukru i smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
-
Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę.
-
Wrzuć do garnka i smaż przez chwilę.
-
Wyjmij mięso z wywaru i do gotującego się rosołu przełóż podsmażone warzywa.
-
Dopraw solą, pieprzem i gotuj do miękkości warzyw – ok. 10 minut.
-
Jeśli szczawiówkę przygotowujesz ze świeżego szczawiu to umyj go dokładnie i dość drobno posiekaj.
-
Wrzuć do garnka i gotuj, aż szczaw dobrze się rozgotuje.
-
Jeśli opróżniasz spiżarnie – po prostu przelej szczaw ze słoiczka do garnka i gotuj dosłownie 2-3 minuty.
-
Sprawdź smak zupy – jeśli jest mało kwaśna wlej odrobinę octu i dopraw zupę.
-
Jeśli jest za mało kwaśna/słona dopraw pod swoje kubki smakowe.
-
Wyłącz ogień.
-
W miseczce w 3 łyżkach zimnej wody wymieszaj łyżeczkę mąki, przelej do miseczki kilka łyżek zupy i dodaj trochę śmietany.
-
Wymieszaj dokładnie.
-
Dodaj jeszcze kilka łyżek zupy i pozostałą śmietanę. Wymieszaj i wlej do zupy.
-
Zupę podaj w głębokich talerzach z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.