Pomysł na lekki deser, aromatyczny, chrupiący, zdrowy i podany na ciepło! Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że to idealne połączenie, żeby bezkarnie rozpieszczać zmysły. Klasyczna wersja kruszonki z owocami, to nic innego jak biała mąka, ogromna ilość cukru i masła : ( Można jednak pokombinować i z płatków owsianych, sezamu i orzechów połączonych miodem stworzyć coś słodkiego i obłędnie chrupiącego. A żeby jeszcze podkręcić odchudzoną i zdrową wersję kruszonki dodajcie amarantus – (zaliczany do tzn. superfoods), który ma np. 5 razy więcej żelaza niż szpinak lub pszenica. Ma też sporo wapnia, magnezu, fosforu i potasu, witamin z grupy B oraz witamin A, C i E. Białko w nim zawarte jest lepiej przyswajalne niż to z mleka czy soi (oczywiście nie zawiera glutenu). A i jeszcze jedna cudowna właściwość amarantusa – zawiera sporo skwalenu – związku, który hamujące starzenie się komórek.
Wykonanie
-
Umyj jabłka i usuń z nich niejadalne części (skórkę zostaw ;p).
-
Pokrój je w kostkę.
-
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzuć jabłka.
-
Dadaj przyprawy – cynamon, goździki, ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i kardamon.
-
Wymieszaj dokładnie i chwilę duś, żeby jabłka trochę zmiękły.
-
Wymieszaj elementy lekkiej kruszonki, czyli 2 garści płatków owsianych, garść posiekanych orzechów, 5 łyżek sezamu i garść amarantusa.
-
Połącz je z miodem.
-
Do naczynia żaroodpornego/ceramicznego przełóż jabłka wyjmując z nich goździki.
-
Przykryj jabłka kruszonką i wstaw do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika na 20-30 minut – deser będzie gotowy, gdy kruszonka lekko się zarumieni.
-
Jabłka świetnie się komponują z jogurtem naturalnym (jeśli nie liczysz kalorii – proponuję lody waniliowe mmmmmmhhhhhhmmmm ; ) ).
Składniki
- 4-5 jabłek
- 4 goździki
- łyżeczka cynamonu
- laska wanilii
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- sok z połowy cytryny
- łyżka oleju kokosowego
do zrobienia lekkiej kruszonki:
- 2 garście płatków owsianych
- garść amarantusa ekspandowanego
- garść ulubionych orzechów
- 5 łyżek sezamu
- 2-3 łyżki miodu
oraz
- jogurt naturalnego do polania deseru