Z jabłkami: owoce pod kruszonką w bardzo odchudzonej wersji – jabłka pod płatkami owsianymi z asparantusem

Z jabłkami: owoce pod kruszonką w bardzo odchudzonej wersji – jabłka pod płatkami owsianymi z asparantusem

Pomysł na lekki deser, aromatyczny, chrupiący, zdrowy i podany na ciepło! Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że to idealne połączenie, żeby bezkarnie rozpieszczać zmysły. Klasyczna wersja kruszonki z owocami, to nic innego jak biała mąka, ogromna ilość cukru i masła : ( Można jednak pokombinować i z płatków owsianych, sezamu i orzechów połączonych miodem stworzyć coś słodkiego i obłędnie chrupiącego. A żeby jeszcze podkręcić odchudzoną i zdrową wersję kruszonki dodajcie amarantus – (zaliczany do tzn. superfoods), który ma np. 5 razy więcej żelaza niż szpinak lub pszenica. Ma też sporo wapnia, magnezu, fosforu i potasu, witamin z grupy B oraz witamin A, C i E. Białko w nim zawarte jest lepiej przyswajalne niż to z  mleka czy soi (oczywiście nie zawiera glutenu). A i jeszcze jedna cudowna właściwość amarantusa – zawiera sporo skwalenu – związku, który hamujące starzenie się komórek.

 

Wykonanie

  1. Umyj jabłka i usuń z nich niejadalne części (skórkę zostaw ;p).
  2. Pokrój je w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzuć jabłka.
  4. Dadaj przyprawy – cynamon, goździki, ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i kardamon.
  5. Wymieszaj dokładnie i chwilę duś, żeby jabłka trochę zmiękły.
  6. Wymieszaj elementy lekkiej kruszonki, czyli 2 garści płatków owsianych, garść posiekanych orzechów, 5 łyżek sezamu i garść amarantusa.
  7. Połącz je z miodem.
  8. Do naczynia żaroodpornego/ceramicznego przełóż jabłka wyjmując z nich goździki.
  9. Przykryj jabłka kruszonką i wstaw do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika na 20-30 minut – deser będzie gotowy, gdy kruszonka lekko się zarumieni.
  10. Jabłka świetnie się komponują z jogurtem naturalnym (jeśli nie liczysz kalorii – proponuję lody waniliowe mmmmmmhhhhhhmmmm ; ) ).

Składniki

  • 4-5 jabłek
  • 4 goździki
  • łyżeczka cynamonu
  • laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka oleju kokosowego

do zrobienia lekkiej kruszonki:

  • 2 garście płatków owsianych
  • garść amarantusa ekspandowanego
  • garść ulubionych orzechów
  • 5 łyżek sezamu
  • 2-3 łyżki miodu

oraz

  • jogurt naturalnego do polania deseru

Moje wypieki. Wielki powrót

Dodaj komentarz