Ciasto bardzo czekoladowe z pieczonymi burakami

Ciasto bardzo czekoladowe z pieczonymi burakami

Zachwyć gości czekoladowym ciastem z….. BURAKAMI! W pierwszym kęsie jest obłędnie czekoladowe, przypomina brownie i rozpływa się w ustach. Potem jednak zostawia smak nieoczywisty. Takie trochę ciasto z niespodziewanym gościem ;p Spróbujcie!

Wykonanie

  1. Upiecz buraki: umyj je dokładnie i zawiń je pojedynczo w folię aluminiową.
  2. W zależności od wielkości buraków piecz je przez około godzinę (większe nawet 1,5 godziny) w temp. 180 stopni C.
  3. Możesz sprawdzić widelcem stopień upieczenia – jeśli łatwo wchodzi w miąższ buraka – są już upieczone.
  4. Połam czekoladę na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej (czyli garnek z wrzącą wodą a na nim metalowa miseczka).
  5. Odstaw, żeby lekko ostygła.
  6. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.
  8. Blachę do pieczenia ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem.
  9. Utrzyj jajka z cukrem na gładką masę.
  10. Dodaj przestudzoną czekoladę do masy jajecznej wraz z ziarenkami z laski wanilii lub cukrem waniliowym.
  11. W innej misce wymieszaj mąkę, kakao, SÓL, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
  12. Odmierz odpowiednią ilość oleju i dodawaj go do masy jajecznej na przemian z sypkimi produktami.
  13. Gdy wymiksujesz gładką i lekko puszystą masę dodaj buraki i śliwki (odsączone z wody), a potem dokładnie wymieszaj.
  14. Przelej do blaszki / foremki i wstaw do piekarnika na ok. godzinę.
  15. Gdy ciasto lekko przestygnie posyp je cukrem pudrem.

Składniki

  • 300 g upieczonych w folii (ewentualnie ugotowanych) i ostudzonych buraków
  • 3 jajka
  • 220 g cukru trzcinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 laska wanilii
  • 200 g mąki
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 ml oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g suszonych śliwek namoczonych w wodzie przez ok. 30 min.
  • cukru pudru do dekoracji

 

 

 

Dodaj komentarz