Ciasto marchewkowe z imbirem i orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowe z imbirem i orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowe o delikatnym, korzennym aromacie z chrupiącymi orzechami włoskimi. To jeden z prostszych przepisów na ciasto marchewkowe, które powstaje i znika błyskawicznie : )

Wykonanie

  1. Obierz marchew i zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  2. Orzechy posiekaj na dość duże kawałki.
  3. Wymieszaj mąkę z przyprawami, solą i proszkiem do pieczenia.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Podłużną formę do ciasta posmaruj masłem.
  6. W misce utrzyj masło, stopniowo dodawaj cukier i jajka.
  7. Zmiksuj na gładką masę.
  8. Dodaj startą marchew, mleko, orzechy i mąkę wymieszana w przyprawami.
  9. Całość dokładnie wymieszaj.
  10. Przelej ciasto do formy i piecz około 40 minut lub do tzn. suchego patyczka.
  11. Po opieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozostaw ciasto na 10 minut.
  12. Po tym czasie możesz je wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.

Składniki

  • 100 g masła
  • 175 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 225 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 225 marchwi (po obraniu)
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka soli

Dodaj komentarz