Jak zrobić pyszne i przepiękne pierniczki? Ze znajomymi!!! I ze sprawdzonego przepisu oczywiście :)

Jak zrobić pyszne i przepiękne pierniczki? Ze znajomymi!!! I ze sprawdzonego przepisu oczywiście :)

Otworzyłam swoją prywatną kuchnię spotkań ; )  Na pierwszy ogień piekarnika poszły pierniczki!

Takie proste, a takie przyjemne – wspólne spędzenie niedzieli ze znajomymi w kuchni przy wycinaniu pierniczków, dekorowaniu przyniesionymi perełkami, piciu grzańca. Całe mieszkanie pełne było zapachu świąt i radosnej atmosfery. Razem z Moniką, Anią, Agnieszką, Przemkiem, Łukaszem i Izą przez kilka ładnych godzin tworzyliśmy namacalne elementy nienamacalnej Magii Świąt : ) a ta jest przecież bezcenna : )

Miałam od Agi przetestowany i sprawdzony przepis na ciasto, które zrobiłam dzień wcześniej. Lukier tworzyłam na bieżąco z cukru pudru i soku pomarańczowego (to połączenie daje cudowny smak) mieszanego z barwnikami w proporcjach na oko, więc wybaczcie, że nie podam proporcji.

Wykonanie

  1. Roztop miód i masło w garnuszku – mieszaj i uważaj, żeby nie przegrzać składników (bo trzeba je będzie studzić zanim je połączysz z pozostałymi składnikami).
  2. W dość dużej misce wymieszaj mąkę z sodą i cukrem pudrem.
  3. Dodaj przyprawy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  4. Wlej ciepły miód z masłem i wymieszaj.
  5. Dodaj roztrzepane jajka i zagnieć ciasto (po kilku minutach zacznie ładnie odklejać się od rąk).
  6. Ciasto możesz podzielić na kilka kul wielkości piłki tenisowej – każda będzie 1 porcją do rozwałkowania.
  7. Ciasto przełóż do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki nawet na dwa dni (pierniczki wyjdą, gdy upieczesz je od razu lub po kilku godzinach – różna długość chłodzenia ciasta przed pieczeniem była testowana ;p).
  8. Ciasto musisz wałkować cieniutko, nawet na 5 mm, bo w piekarniku pierniczki rosną jak szalone.
  9. Przed pieczeniem możesz posmarować pierniczki roztrzepanym jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru – kolor będzie intensywniejszy.
  10. Możesz użyć też mleka skondensowanego z cukrem pudrem.
  11. Możesz, ale nie musisz, bo pierniczki i tak będą miały ładny kolor.
  12. Wstaw pierniczki do piekarnika rozgrzanego do 160-170 st. C na dosłownie kilka minut (5-8 min.).
  13. Obserwuj pierwszą partię i odpowiednio zmniejsz temperaturę lub czas pieczenia – każdy piekarnik ma niestety oprócz uniwersalnych parametrów także swoją indywidualną moc 😛
  14. Pierniczki wystudź i smaruj lukrem, na który od razu przyklejaj dekoracje : )
  15. A potem ciesz się Magią Świąt ; )

Składniki na dużą porcję

do zrobienia idealnego ciasta:

  • 800g mąki
  • 280g cukru pudru
  • 120g tłuszczu (polecam masło śmietankowe)
  • 110g miodu
  • 220g jajek (jeśli nie masz wagi – daj 4 w rozmiarze L)
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników + 1 łyżeczka cynamonu (jeśli kupujecie, to zwróćcie uwagę, żeby była bez mąki i kakao)

do dekoracji:

  • perełki, posypki, czekolady i innych świecidełka ze sklepu
  • lukier z cukru pudru i soku pomarańczowego

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz