Muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi i polewą jogurtowo-czekoladową

Muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi i polewą jogurtowo-czekoladową

Absolutnie obłędnie smakujące muffiny! Gdy zobaczyłam przepis na muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi na www.kwestiasmaku.com po prostu musiałam je zrobić : ) Przemówiła do mnie zamiana kilku białych kilerów na zdrowsze odpowiedniki – biały cukier na miód i cukier trzcinowy, cześć mąki na tarta marchewkę. No i jeszcze polewa z jogurem i orzechy (od których jestem już chyba uzależniona :p). Cóż, nie będę Was okłamywać – to z pewnością nie jest dietetyczna przekąska, ale fajnie zmodyfikowana i odciążona. Żałowałam później, że nie dałam się ponieść fantazji i nie użyłam mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej, ale wszystko przede mną. Ale nie to jest najważniejsze! Muffiny miały być przepysznym deserem do kawy, chwilą, podczas której rozpieszcza się zmysły swoje i innych. I oczarowały kubki smakowe absolutnie wszystkich ; ) I wszyscy czekają na powtórne rozpieszczanie ; )

A Ty? Czym rozpieścisz swoich najbliższych?

 

Wykonanie

  1. Przygotuj sobie foremkę na muffiny i papilotki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  3. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Pomarańczę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę (może być na tarce z małymi oczkami).
  5. Szczyptę skórki odłóż do polewy.
  6. Do marchewki dodaj skórkę z pomarańczy.
  7. Wyciśnij sok z pomarańczy, odmierz 30 ml i wlej do garnka. Dodaj kawałki masła, miód i mieszając, każ im się połączyć na małym ogniu.
  8. Zdejmik garnuszek z ognia.
  9. W misce roztrzep jajka, dodaj mleko, a następnie miód z masłem i wszystkie składniki wymieszaj rózgą.
  10. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą (dokładnie), potem dodaj cukier wanilinowy, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli i cukier trzcinowy. Wszystko wymieszaj, a potem dodaj mokre składniki i marchewkę.
  11. Wymieszaj wszystko łyżką i nakładaj do foremki do ½ wysokości papilotek.
  12. Wstaw po piekarnika na około 30 minut.
  13. W tym czasie zrób polewę – roztop jogurt z czekoladą, dodaj szczyptę skórki z pomarańczy.
  14. Mufinki wyjmij z formy, pozwól im trochę ostygnąć.
  15. Polej polewę po muffinkach i posyp orzechami.

Składniki

  • 250 g marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 80 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20 g cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 60 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g białej czekolady
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść orzechów do udekorowania muffinek

Dodaj komentarz