Absolutnie obłędnie smakujące muffiny! Gdy zobaczyłam przepis na muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi na www.kwestiasmaku.com po prostu musiałam je zrobić : ) Przemówiła do mnie zamiana kilku białych kilerów na zdrowsze odpowiedniki – biały cukier na miód i cukier trzcinowy, cześć mąki na tarta marchewkę. No i jeszcze polewa z jogurem i orzechy (od których jestem już chyba uzależniona :p). Cóż, nie będę Was okłamywać – to z pewnością nie jest dietetyczna przekąska, ale fajnie zmodyfikowana i odciążona. Żałowałam później, że nie dałam się ponieść fantazji i nie użyłam mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej, ale wszystko przede mną. Ale nie to jest najważniejsze! Muffiny miały być przepysznym deserem do kawy, chwilą, podczas której rozpieszcza się zmysły swoje i innych. I oczarowały kubki smakowe absolutnie wszystkich ; ) I wszyscy czekają na powtórne rozpieszczanie ; )
A Ty? Czym rozpieścisz swoich najbliższych?
Wykonanie
-
Przygotuj sobie foremkę na muffiny i papilotki.
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
-
Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
-
Pomarańczę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę (może być na tarce z małymi oczkami).
-
Szczyptę skórki odłóż do polewy.
-
Do marchewki dodaj skórkę z pomarańczy.
-
Wyciśnij sok z pomarańczy, odmierz 30 ml i wlej do garnka. Dodaj kawałki masła, miód i mieszając, każ im się połączyć na małym ogniu.
-
Zdejmik garnuszek z ognia.
-
W misce roztrzep jajka, dodaj mleko, a następnie miód z masłem i wszystkie składniki wymieszaj rózgą.
-
W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą (dokładnie), potem dodaj cukier wanilinowy, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli i cukier trzcinowy. Wszystko wymieszaj, a potem dodaj mokre składniki i marchewkę.
-
Wymieszaj wszystko łyżką i nakładaj do foremki do ½ wysokości papilotek.
-
Wstaw po piekarnika na około 30 minut.
-
W tym czasie zrób polewę – roztop jogurt z czekoladą, dodaj szczyptę skórki z pomarańczy.
-
Mufinki wyjmij z formy, pozwól im trochę ostygnąć.
-
Polej polewę po muffinkach i posyp orzechami.
Składniki
- 250 g marchewki
- 1 pomarańcza
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
- 80 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 20 g cukru wanilinowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 60 g orzechów włoskich
- 100 g cukru trzcinowego
-
50 g białej czekolady
-
4 łyżki jogurtu naturalnego
-
garść orzechów do udekorowania muffinek