Prosta sałatka śledziowa z żurawiną

Prosta sałatka śledziowa z żurawiną

Szybka, łatwa i bardzo smaczna sałatka śledziowa na bazie polskich produktów 🙂 Jej wykonanie nie sprawia większych problemów. Sałatka świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole – połączenie składników jest dość klasyczne, a żurawina pełni funkcję ciekawego przełamania smaku.

Wykonanie

  1. Ugotuj jajka i ostudź je.
  2. Czerwoną cebulę obierz i posiekaj dość drobno.
  3. Pokrój kiszone ogórki w drobną kostkę, zaś śledzia w troszkę większą.
  4. Obierz i pokrój w kostkę jabłka i jajka.
  5. Fasolę opłucz i dodaj do pozostałych składników.
  6. Wsyp garść żurawiny – pozostała żurawina posłuży do dekoracji.
  7. Dodaj do składników majonez i dokładnie wymieszaj.
  8. Przełóż do salaterki, udekoruj żurawiną i posyp czarnym pieprzem.

Składniki

  • 250 g filetów śledziowych a’la matias
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 2 małe, kwaśne jabłka
  • 5 kiszonych ogórków
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 4 łyżki majonezu
  • odrobina czarnego pieprzu


Dodaj komentarz