Świąteczny zapach w miniaturze – połączenie cytrusów i przypraw korzennych wcale nie musi się kojarzyć z grzańcem, może kojarzyć się z niebanalnym sernikiem na kruchym, korzennym spodzie z orzeźwiającymi mandarynkami pod cynamonem.
Wykonanie
-
Wysyp na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło i siekaj nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy.
-
Następnie dodaj cukier puder, przyprawę do piernika i żółtka, chwilkę siekaj nożem, a później rękoma zagnieć ciasto.
-
Z ciasta stwórz kulę i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
-
Formę posmaruj cienko masłem.
-
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyklej nim formę.
-
Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 15 minut w 180 stopniach, aż będzie miało słomkowy kolor.
-
Dodatkowo możesz je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami.
-
Teraz pora na białą czekoladę – połam na kostki i rozpuść z cukrem.
-
Ubij białka i wymieszaj łyżką z twarogiem i białą czekoladą.
-
Wyłóż masę na wcześniej przygotowany spód i wstaw do piekarnika na 60 min.
-
Gdy ciasto wystygnie (w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach), połóż na nie wyfiletowane kawałki mandarynek i posyp cynamonem.
Składniki
do zrobienia kruchego spodu:
- 150 g mąki (niepełna szklanka, gdy nie masz wagi kuchennej bardzo pomocna będzie aplikacja)
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki przyprawy korzennej (najlepiej bez kakao i mąki w składzie)
- 2 żółtka
do zrobienia masy serowej:
- 1 kg zmielonego twarogu (najlepiej z wanilią),
- 4 tabliczki białej czekolady,
- 1/4 szklanki cukru,
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 białka jaja, które niestety lepiej dobrze ubić :),
- mandarynki (6-8 sztuk)
Musi smakować obłędnie 🙂