Sernik z mandarynkami na korzennym, kruchym cieście

Sernik z mandarynkami na korzennym, kruchym cieście

Świąteczny zapach w miniaturze – połączenie cytrusów i przypraw korzennych wcale nie musi się kojarzyć  z grzańcem, może kojarzyć się z niebanalnym sernikiem na kruchym, korzennym spodzie z orzeźwiającymi mandarynkami pod cynamonem.

 

Wykonanie

  1. Wysyp na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło i siekaj nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy.
  2. Następnie dodaj cukier puder, przyprawę do piernika i żółtka, chwilkę siekaj nożem, a później rękoma zagnieć ciasto.
  3. Z ciasta stwórz kulę i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
  4. Formę posmaruj cienko masłem.
  5. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyklej nim formę.
  6. Ciasto nakłuj widelcem  i wstaw do piekarnika na około 15 minut w 180 stopniach, aż będzie miało słomkowy kolor.
  7. Dodatkowo możesz je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami.
  8. Teraz pora na białą czekoladę – połam na kostki i rozpuść z cukrem.
  9. Ubij białka i wymieszaj łyżką z twarogiem i białą czekoladą.
  10. Wyłóż masę na wcześniej przygotowany spód i wstaw do piekarnika na 60 min.
  11. Gdy ciasto wystygnie (w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach), połóż na nie wyfiletowane kawałki mandarynek i posyp cynamonem.

Składniki

 do zrobienia kruchego spodu:
  • 150 g mąki (niepełna szklanka, gdy nie masz wagi kuchennej bardzo pomocna będzie aplikacja)
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy korzennej (najlepiej bez kakao i mąki w składzie)
  • 2 żółtka
 do zrobienia masy serowej:
  • 1 kg zmielonego twarogu (najlepiej z wanilią),
  • 4 tabliczki białej czekolady,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 białka jaja, które niestety lepiej dobrze ubić :),
  • mandarynki (6-8 sztuk)

 

1 komentarz

  1. makehappylife

    Musi smakować obłędnie 🙂

Dodaj komentarz