Sprawdzony przepis na pieczonego kurczaka – kurczak faszerowany śliwkami w winnym sosie z pieczonymi burakami

Sprawdzony przepis na pieczonego kurczaka – kurczak faszerowany śliwkami w winnym sosie z pieczonymi burakami

Stałam się ostatnio wielką fanką dań, które nie wymagają wielkich nakładów pracy czy zaangażowania a do tego robią wrażenie na gościach swym wyjątkowym charakterem. Oczywiście pieczony w całości kurczak to świetny pomysł na mięsko na obiad, warto jednak dorzucić do niego coś ekstra – np. sezonowe owoce: śliwki, jabłka i pieczone buraczki, czy marchewki – dostajesz w gratisie czas oszczędzony na nierobieniu surówki na obiad ;p

Wykonanie

  1. Oczyść dokładnie kurczaka, umyj i osusz.
  2. Do wnętrza kurczaka wyciśnij sok z cytryny.
  3. Wymieszaj składniki marynaty – olej, posiekany drobno czosnek, sól, pieprz, majeranek.
  4. Następnie natrzyj dokładnie całego kurczaka marynatą, zawiń go w folię i odstaw na kilka godzin do lodówki (min. 2-3, najlepiej na 8-10).
  5. Umyj śliwki, przetnij je na pół i wyjmij pestki.
  6. Buraki obierz i pokrój na kawałki o wielkości „w sam raz na raz”.
  7. Włóż połówki śliwek do wnętrza kurczaka.
  8. Otwór tuszki możesz (nie musisz) zaszyć (ostatecznie można użyć wykałaczek).
  9. W naczyniu żaroodpornym ułóż buraki.
  10. Ułóż kurczaka piersiami do dołu i wlej wino oraz bulion.
  11. Rozłóż luźno na kurczaku folię aluminiową i dociśnij po bokach.
  12. Mięso wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 15 minut.
  13. Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz kurczaka przez 15 minut.
  14. Przewróć kurczaka, przykryj folią i piecz kolejne pół godziny.
  15. Po tym czasie polej kurczaka sosem z naczynia i wstaw na kilka minut do piekarnika już bez folii, po to by mięso się ładnie zarumieniło.
  16. Podaj ze śliwkami, pieczonymi buraczkami i ryżem.

Składniki

  • 1 kurczak w całości

do  marynaty:

  • 3 łyżki oleju  (polecam orzechowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • ½  łyżki majeranku
  • łyżka soku z cytryny

do oprawy:

  • 4 buraki
  • ½ kg śliwek
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu

Dodaj komentarz