Zapiekanka z rybą, ziemniakami i sosem śmietanowo-porowym

Zapiekanka z rybą, ziemniakami i sosem śmietanowo-porowym

Wykonanie

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie.
  2. Wystudź je, obierz i pokrój na plastry.
  3. Plastry ułóż na dnie wysmarowanego olejem naczynia.
  4. Rybę posól i posyp przyprawami do ryby.
  5. Ułóż filety na plastrach ziemniaków.
  6. Rozetnij pora, umyj go i pokrój dość drobno.
  7. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na odrobinie oleju.
  8. Wrzuć pora i smaż aż zacznie lekko zmieniać kolor.
  9. Wlej wino i gotuj kilka minut, dodaj pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
  10. Wlej śmietanę 30% wymieszaj i lekko podgrzej, dodaj 18% śmietanę i zdejmij z ognia. Spróbuj sos – powinien być trochę słony i wyrazisty w smaku. Jeśli Twoje kubki smakowe mówią inaczej – dopraw go jeszcze.
  11. W misce rozbij jajka i wlewaj do nich stopniowo sos, ciągle mieszając.
  12. Wylej sos na rybę, potrzęś trochę naczyniem żaroodpornym, żeby sos wpłynął we wszystkie zakamarki.
  13. Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C  na około 40 minut.
  14. Będzie gotowa, gdy z wierzchu zacznie się lekko zarumieniać.
  15. Udekoruj pietruszką i wcinaj : )

Składniki

  • 400 g filetów z dorsza lub innej ryby – mogą być nawet filety śledziowe (tylko je najpierw wymocz go w mleku)
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 150 ml białego wina
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 300 ml śmietany 18%
  • odrobina oleju lub 20 g masła
  • 2 jajka
  • czarny pieprz i sól do smaku
  • zioła do ryby
  • pietruszka do dekoracji

Dodaj komentarz