-
Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie.
-
Wystudź je, obierz i pokrój na plastry.
-
Plastry ułóż na dnie wysmarowanego olejem naczynia.
-
Rybę posól i posyp przyprawami do ryby.
-
Ułóż filety na plastrach ziemniaków.
-
Rozetnij pora, umyj go i pokrój dość drobno.
-
Posiekaj cebulę i zeszklij ją na odrobinie oleju.
-
Wrzuć pora i smaż aż zacznie lekko zmieniać kolor.
-
Wlej wino i gotuj kilka minut, dodaj pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
-
Wlej śmietanę 30% wymieszaj i lekko podgrzej, dodaj 18% śmietanę i zdejmij z ognia. Spróbuj sos – powinien być trochę słony i wyrazisty w smaku. Jeśli Twoje kubki smakowe mówią inaczej – dopraw go jeszcze.
-
W misce rozbij jajka i wlewaj do nich stopniowo sos, ciągle mieszając.
-
Wylej sos na rybę, potrzęś trochę naczyniem żaroodpornym, żeby sos wpłynął we wszystkie zakamarki.
-
Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na około 40 minut.
-
Będzie gotowa, gdy z wierzchu zacznie się lekko zarumieniać.
-
Udekoruj pietruszką i wcinaj : )