Wegański ser z ziemniaków i marchewki

Wegański ser z ziemniaków i marchewki

Pieszczotliwie nazwany Aśdamerem ;p

Zabaw się smakiem i konsystencją – odważ się i przygotuj wegański ser z ziemniaków i marchewki, a potem zamknij oczy i odszukaj aromat sera z mlekiem – Gouda? Chedar? Masdamer?  Inaczej smakuje jako serek topiony, a inaczej zmrożony i starty na tarce wprost na danie czy kanapkę.

W sumie to sceptycznie podeszłam do przepisu podesłanego mi przez przyjaciela i nie wierzyłam, że ziemniaki + marchewka + nieznane mi płatki drożdżowe magicznie się połączą i powstanie SER lub SEREK, który smakuje! I to jeszcze jak! No i ta konsystencja… rozpływający się w ustach… delikatny (nie piszę dalej, bo mi się określenia z reklam nasuwają ;p ). W skrócie – 10/10! A z tyłu głowy dodatkowo ta cudowna świadomość, że na kanapce mam serek własnej roboty i do tego z warzyw : )

Fajne jest to, że można go mrozić, bo w pojemniczku w lodówce długo nie wytrzyma ; ) A później można zetrzeć wprost na wegańską lub light pizzę ;p

Przepis pochodzi z bloga www.wegannerd.blogspot.com

Wykonanie

  1. Obierz ziemniaki i marchewkę a potem pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź.
  3. Wrzuć warzywa do miski blendera, wsyp płatki drożdżowe, dodaj posiekany czosnek i przyprawy, wlej olej i zblenduj.
  4. Teraz musisz kontrolować konsystencję – gdy serek jest zbyt gęsty wlej odrobinę wody lub bulionu i miksuj dalej.
  5. Serek będzie gotowy, gdy nie będą znikną wszystkie grudki ;p
  6. Spróbuj go i ewentualnie jeszcze dodaj trochę soli lub ostrej papryki.
  7. Przelej go do pojemniczka i wstaw do lodówki.
  8. Możesz też przelać do wyłożonego folią pojemnika i wstawić do zamrażarki – po ok. 30 minutach będzie na tyle twardy, że można będzie go trzeć na tarce albo kroić w plasterki : )

Składniki

  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1/2 szklanki płatków drożdżowych
  • kilka łyżek wody lub bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki asafetydy (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (warto dodać!)
  • 1/2 łyżeczki zwykłej słodkiej papryki w proszku
  • sól do smaku

 


Dodaj komentarz