Krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i limonką

Krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i limonką

Naładowana żelazem, wapniem, magnezem i sporą ilością kwasu foliowego sycąca zupa z pospolitego buraka, który podczas pieczenia nabiera niesamowitych aromatów : ) Niepozorne buraki mają właściwości lecznicze! Zawierają antocyjany (takie jak w czerwonym winie), które poprawiają odporność, opóźniają starzenie się komórek i mogą zapobiegać wystąpieniu nowotworów.

Żeby nie było nudno dodałam trochę niepospolitych składników – mleko i olej kokosowy, sok z limonki, ocet balsamiczny. W ten sposób powstała wersja wegańska, sycąca dzięki ziemniakom i pestkom ze słonecznika. Jeśli macie ochotę dodajcie trochę pokruszonej fety – fajnie przełamie słodycz buraków i lekko kwaśny smak limonki.

Wykonanie

  1. Ustaw temp. w piekarniku na 180 st. C.
  2. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, szczyptą soli i pieprzu cytrynowego.
  3. Przygotuj sobie kawałki folii aluminiowej, w którą zawiniesz za chwile buraki.
  4. Umyj dokładnie buraki, układaj na folii i polej mieszanką oliwy z octem. Zawiń je w folię i wstaw do piekarnika na ok. godzinę.
  5. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, obierz i pokrój w małą kostkę ziemniaki.
  6. Gdy buraki się upieką, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  7. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego. Podsmaż czosnek z cebulą, po chwili dodaj ziemniaki i mieszając smaż przez ok. 5 minut.
  8. Wrzuć na patelnie upieczone buraki, chwilkę podsmaż i zalej wywarem.
  9. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 min.
  10. Dodaj mleko kokosowe i sok z limonki, wsyp szczyptę soli i pieprzu, a potem doprowadź do wrzenia.
  11. Zmiksuj zupę na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
  12. Przed podaniem możesz, kierując się potrzebami kubków smakowych, posypać krem: pokruszoną fetą, prażonym słonecznikiem lub posiekaną pietruszką.
  13. Zupa jest sycąca ale jako towarzystwo świetnie też się sprawdzą kromki zgrillowanej bagietki.

Składniki

  • 1 kg umytych dokładnie buraków o podobnej wielkości
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku też drobno posiekanych
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 szklanka mleka koksowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cytrynowego (ewentualnie czarnego)
  • szczypta cukru trzcinowego

opcjonalnie:

  • 50 g fety
  • garść uprażonych ziaren słonecznika
  • 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • grzanki z bagietki

 

 

 

1 komentarz

  1. Smacznie :)!

Odpowiedz na „KingaAnuluj pisanie odpowiedzi