Lekka zupa cytrynowa z ryżem, kurczakiem i cukinią

Lekka zupa cytrynowa z ryżem, kurczakiem i cukinią

Zupa, która jest pełnowartościowym, lekkim i jednocześnie sycącym posiłkiem! Powstała jako kombinacja składników – pierś z kurczaka + ryż 😛 , które kojarzą mi się z dużymi panami z siłowni 😉 ewentualnie z dietami „po treningu”. Ale… wystarczy dodać cytrynę, cukinię i magicznie zamienić wszystko w odświeżającą i urzekającą swą lekkością zupę : ) A czy wiecie co jest w tej zupie najlepsze? Nie ma w niej prawie tłuszczu i można ją jeść na obiad jako połączenie 1 i 2 dania : )

Wykonanie

  1. Umyj dokładnie cukinie i pokrój je ze skórką słupki o wysokości do 3 cm.
  2. Sparz cytrynę, osusz ją, zetrzyj z niej skórkę a następnie wyciśnij sok.
  3. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach marchewkę.
  4. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć cukinię, marchewkę i skórkę z cytryny a potem podsmaż przez chwilę.
  5. Wlej do garnka sok cytryny, mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka (np. 5 😉 ).
  6. W tym czasie oczyść z błonek i pokrój w niedużą kostkę pierś z kurczaka.
  7. Wlej do garnka rosół, pozwól mu się zagotować, wrzuć listek laurowy i ziele angielskie, po czym dodaj ryż i pierś z kurczaka.
  8. Gotuj całość przez  20 minut, czyli do czasu,  gdy wszystkie składniki będą miękkie.
  9. Na koniec wlej mleko i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Składniki

  • 500g zielonej cukinii (2 duże)
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 duża marchewka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 litr rosołu z kurczaka
  • 100 ml mleka 0,5 % tłuszczu
  • 100g ryżu basmati
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodaj komentarz