Zupa, która jest pełnowartościowym, lekkim i jednocześnie sycącym posiłkiem! Powstała jako kombinacja składników – pierś z kurczaka + ryż 😛 , które kojarzą mi się z dużymi panami z siłowni 😉 ewentualnie z dietami „po treningu”. Ale… wystarczy dodać cytrynę, cukinię i magicznie zamienić wszystko w odświeżającą i urzekającą swą lekkością zupę : ) A czy wiecie co jest w tej zupie najlepsze? Nie ma w niej prawie tłuszczu i można ją jeść na obiad jako połączenie 1 i 2 dania : )
Wykonanie
-
Umyj dokładnie cukinie i pokrój je ze skórką słupki o wysokości do 3 cm.
-
Sparz cytrynę, osusz ją, zetrzyj z niej skórkę a następnie wyciśnij sok.
-
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach marchewkę.
-
W garnku rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć cukinię, marchewkę i skórkę z cytryny a potem podsmaż przez chwilę.
-
Wlej do garnka sok cytryny, mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka (np. 5 😉 ).
-
W tym czasie oczyść z błonek i pokrój w niedużą kostkę pierś z kurczaka.
-
Wlej do garnka rosół, pozwól mu się zagotować, wrzuć listek laurowy i ziele angielskie, po czym dodaj ryż i pierś z kurczaka.
-
Gotuj całość przez 20 minut, czyli do czasu, gdy wszystkie składniki będą miękkie.
-
Na koniec wlej mleko i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Składniki
- 500g zielonej cukinii (2 duże)
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1 duża marchewka
- 1 pierś z kurczaka
- 1 litr rosołu z kurczaka
- 100 ml mleka 0,5 % tłuszczu
- 100g ryżu basmati
- sól i pieprz do smaku
- 1 listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek