Wrzucam pomysł na piątkową i wyjątkową kolację 🙂
Lekko hiszpańskie smaki i połączenia składników + rozpieszczanie podniebienia krewetkami w aromatycznym, śmietanowym sosie = posiłek doskonały.
Wykonanie
-
Na patyczki nadziej krewetki i kilka muli oraz pomidorki koktajlowe, a potem smaż na patelni grillowej ok. 4 minuty z każdej strony.
-
Postaw wodę na makaron i ugotuj go.
-
Rozgrzej na patelni masło, dodaj posiekaną szalotkę, pora i czosnek, smaż aż szalotka się zeszkli, wrzuć pokrojone drobno chorizo, mule i część krewetek.
-
Dodaj pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe.
-
Smaż około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
-
Dodaj przyprawy, wrzuć natkę pietruszki, zalej wszystko octem i śmietaną i gotuj około 5 minut.
Składniki
- 300 ml śmietany 30%
- 2 łyżki octu winnego z jabłek
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki posiekanego drobno pora
- 2 łyżki posiekanej szalotki
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- 50 g chorizo cienko pokrojonej
- 200 g muli lub mieszanki owoców morza
- 250 g krewetek
- 300 g pomidorków koktajlowych