Makaron z owocami morza i chorizo podany z grillowanymi krewetkami

Makaron z owocami morza i chorizo podany z grillowanymi krewetkami

Wrzucam pomysł na piątkową i wyjątkową kolację 🙂

Lekko hiszpańskie smaki i połączenia składników + rozpieszczanie podniebienia krewetkami w aromatycznym, śmietanowym sosie = posiłek doskonały.

Wykonanie

  1. Na patyczki nadziej krewetki  i kilka muli oraz pomidorki koktajlowe, a potem smaż na patelni grillowej ok. 4 minuty z każdej strony.
  2. Postaw wodę na makaron i ugotuj go.
  3. Rozgrzej na patelni masło, dodaj posiekaną szalotkę, pora i czosnek, smaż aż szalotka się zeszkli, wrzuć pokrojone drobno chorizo, mule i część krewetek.
  4. Dodaj pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe.
  5. Smaż około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  6. Dodaj przyprawy, wrzuć natkę pietruszki, zalej wszystko octem i śmietaną i gotuj około 5 minut.

Składniki

  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki octu winnego z jabłek
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego drobno pora
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 50 g chorizo cienko pokrojonej
  • 200 g muli lub mieszanki owoców morza
  • 250 g krewetek
  • 300 g pomidorków koktajlowych

 

Dodaj komentarz